Konferencija POMAK: Kako transformirati NVO u socijalno preduzeće?

28 jun

Početkom februara 2016. godine, Timočki omladinski centar zvanično je počeo realizaciju projekta “POMAK transformacija”.

pomak_ist

To je prilika da se nastavi sa razvijanjem i realizacijom ideje transformacije Organizacija civilnog društva (OCD) u efikasna, efektivna i samoodrživa preduzeća. Cilj ovog projekta jeste uspostavljen mehanizam za samoodrživost OCD-a kroz model transformacije, koje kroz kreativno socijalno preduzetništvo sufinansiraju svoje programe, usluge i aktivnosti i odgovaraju na potrebe mladih na lokalu i povećavaju zapošljavanje i zapošljivost mladih.

pomak (2)U okviru projekta 27. i 28.06. održava se i konferencija sa organizacijama civilnog društva iz Srbije uz nekoliko gostiju iz regije, među kojima su i Bojana Škrobić Omerović, Networks Sarajevo i Jan Z. Kulenović, Munja Inkubator Sarajevo.

Nevladine organizacije na Balkanu morat će se vrlo brzo transformirati u organizacije koje će i dalje raditi na razvoju društva, ali kojima će novi model poslovanja osigurati da sakupljaju sredstva iz puno širih izvora, među kojima će uloga donatora postajati sve manje važna. Zbog toga je bitno kako i za civilni sektor u Srbiji tako i u BiH da se kreiraju različiti modeli, razmijene iskustva i razviju kapaciteti organizacija kao i partnerstva na regionalnom planu.

pomak (1)

Na konferenciji je predstavljen i priručnik za NVO-e, kao i primjeri dobre prakse.

Više informacija: www.pomak.org.

(Visited 252 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments