Konferencija Informisanje i savjetovanje mladih u BiH

29 dec

U Banja Luci 29.12. održana je konferencija “Informisanje i savjetovanje mladih u BiH” u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, Državne komisije za koordinaciju pitanja mladih i Omladinskog savjeta RS.

To je bila prilika da se zvanično da značaj temi profesionalnog omladinskog info rada i da se diskutuje o načinima kako ga unaprijediti, razviti i kreirati alate koji će podići i nivo svijesti mladih o važnosti aktivizma, ali i koji će pružiti korisne informacije o prilikama, programima i mogućnostima za mlade.

U okviru prvog dijela predstavljen je rad različitih institucija i nevladinih organizacija poput OSRS-a, Instituta Kult i Perpetuum Mobile, Proni Brčkog, Omladinskog centra Mrkonjić grad, a predstavljen je i rad OIA-e, njihovog Munja Inkubatora kao i najnovija info platforma za mlade HOĆU.ba.

hocu.ba BL

Poseban značaj konferencije je i zbog činjenice da su pored OSRS-a osnovanog 2002. godine sudjelovali po prvi puta i novi zvanični predstavnici mladih u Federaciji BiH tj. predstavnici novoosnovanog Vijeća mladih Federacije BiH.

20151229_100644

Ispred Evropske agencije za informisanje i savjetovanje mladih (ERYICA) također je predstavljena dugogodišnja praksa preko 25 zemlja Evrope, kao i mogućnosti za međunarodnu saradnju.

Važnost kvalitetnog informisanja mladih je ogromna i kada je riječ o snalaženju mladih na tržištu rada, i učešća u društvu i poznavanju svojih prava, karijernog usmjeravanja, seksualno-reproduktivnog zdravlja, borbe protiv ovisnosti, volontiranja i cjeloživotnog učenja i niza drugih aspekata života mladih. Zbog toga važno je postojanje i raznih alata za informisanje i savjetovanje mladih, podrška od strane države, principi i standardi u radu, kao i kreativni pristupi u inspirisanju i aktiviranju mladih. Ova konferencija će pomoći da se neki od tih izazova razrade i oblikuju u konkretne aktivnosti u 2016. godini.

Više informacija: www.mladi.gov.ba.

 

(Visited 267 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments