Koncentracija – kako je popraviti i unaprijediti

16 nov

Često ćete čuti rečenice poput: “Da sam bio samo malo koncentriraniji” ili “Nikako da se skoncentriram”. Koncentracija je važan faktor u obavljanju različitih zadataka i aktivnosti u svakodnevnom životu. Ona nam omogućava da zadatke i aktivnosti obavimo brže, kvalitetnije, efikasnije.

Dječak se koncentrira, Foto: Rainer Plendl/Shutterstock

Stoga pogledajte kako unaprijediti i poboljšati koncentraciju:

Jačanje koncentracije

Izaberite jedan predmet u vašem kućanstvu i pokušajte ga što detaljnije zamisliti, odnosno fokusirati se na njega 2 putra dnevno, 5 do 10 minuta. Nastojte odabrati složeniji predmet koji će od vas iziskivati jače fokusiranje. Pokušajte vizualizirati predmet u mislima sa što više detalja i budite tako usredotočeni 5 do 10 minuta. Ovo je izvrstan način vježbanja koncentracije koji nakon nekog vremena sigurno donosi pozitivne rezultate.

Ispraznite misli

Još jedan faktor koji “ubija”  koncentraciju je glava puna raznih misli. Poznati su vam oni dani kada imate na umu „bezbroj“ stvari koje morate obaviti a nikako da se sjetite svih. S vremena na vrijeme pokušajte isprazniti svoj um od suvišnih misli. Napravite popis nekoliko važnih stvari o kojima ćete misliti a ostalo nastojte izbaciti iz uma. Sve ovo će vam pomoći da u takvim situacijama saberete rasute misli i razlučite one prioritetne od ostalih.

Definirajte ciljeve

Važno je znati cilj prije nego što započnete. Ako niste sigurni što bi trebao biti krajnji rezultat, zbunjenost će vas onemogućiti da se fokusirate. Nejasni ciljevi često dovode do ponavljanja procesa obavljanja zadatka.

Vizualizacija – vježbanje izvršavanja zadatka

Ako je pred vama zahtjevan zadatak za kojeg niste potpuno sigurni kako ćete ga izvršiti, vizualizirajte ga. Mnoge su studije dokazale da je mentalno prolaženje po zadatku jednako učinkovito kao i fizičko izvršavanje istog. To znači da vizualizacija koristi kao snažno sredstvo vježbe izvršavanja zadatka, što izravno poboljšava stvarne aktivnosti na zadatku i vremenski period potreban za izvršenje.

Razdijelite zadatak na više manjih dijelova/zadataka

Na ovaj način zadatak se neće činiti toliko zastrašujućim i zahtjevnim jer ste jedan složeni cilj podijelili na nekoliko manjih i manje složenih. Primjerice, ako morate naučiti sadržaj velike knjige, razdijelite učenje po poglavljima. Ostvarujući više manjih ciljeva, biti ćete motiviraniji za ostvarenje cjelokupnog cilja.

Pripazite na prehranu

Studije su pokazale da hrana bogata zasićenim mastima i šećerima smanjuje sposobnost koncentracije. Bitno je tokom zahtjevnijih mentalnih radnji izbjegavate takve namirnice. Voda je pak iznimno važna jer mozak koristi mnogo vode kako bi dosegao optimalnu razinu rada.

Meditacija

Pod pojmom meditacije podrazumijevamo fokusiranje i koncentraciju. Meditacija je u svojoj suštini tehnika opuštanja pomoću fokusiranja i čišćenja misli. Između ostalog, objedinjuje nekoliko prethodnih savjeta a ima vrlo snažan anti-stres učinak. Tijelo se opuštanjem oporavlja u psihičkom i fizičkom smislu a na tja način se postiže bolje opće stanje i spremnost za zadatke.

Koncentracija je ključan faktor uspjeha. Oštar um je izrazita vrijednost. Vježbanjem na psihičkoj i fizičkoj osnovi razvijate um i tijelo čime ste jači i spremniji  za nove izazove.

Savjetnica.com

(Visited 309 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments