Koliko je zaista važan izbor budućeg posla?

27 apr

Kao i polazak u osnovnu, potom srednju školu i zatim upis fakulteta, izbor budućeg posla je veliki korak i važna odluka u životu svakog čoveka. Zapravo, budući posao je vodilja kroz sve prethodno pomenute odluke. Ideja toga šta ćemo raditi u životu, nas vodi i pri izboru srednje škole, a pre svega pri izboru fakulteta. Ali koliko je zaista teško doneti ovakvu odluku, zašto je važna i kakve posledice može imati pogrešan izbor budućeg posla?

Posao je važna vodilja kroz život
Iako je teško uperiti prst u jedno zanimanje, i reći ovo je moj budući posao, imanje barem osnovne ideje o tome šta želiš da radiš u životu, ti može otvoriti mnoštvo mogućnosti. Mladima je često potreban vodič i saveti za izbor profesije. Srećom postoje platforme koje nude ovakve informacije, kao što su opisi poslova moj (budući) posao. Zašto je ovo važno?

Usmerenje i fokus na jednu oblast nauke, poslovanja ili zanimanja, često stavlja pojedinca u koš sa ljudima sličnim sebi, sa ljudima iz profesije ili barem onima koji imaju slične ciljeve. Na ovaj način se ostvaruju brojni kontakti koji kasnije mogu doprineti zaposlenju. Čak iako osoba u međuvremenu odustane od svog primarnog cilja, ostanak u oblasti rada može biti više nego koristan.

Ovo su prednosti fokusiranja na neku nišu / oblast posla:

Izbor studija i fakulteta iz oblasti kojom se posao u ovom departmanu bavi, a koji može pružiti pregršt drugih opcija za buduće zaposlenje;

Usavršavanje i kontinualno izučavanje stručne literature iz date oblasti;

Povezivanje znanja i iskustva pruža mogućnost za multidisciplinarni pristup rešavanju problema i izazova određenog posla;

Lako prilagođavanje i predviđanje promena i procesa određenog posla, na osnovu kontinualnog sticanja znanja, i izučavanja srodnih oblasti.

Budući posao određuje stabilnost života
Iako je stabilnost teško definisana za različite ljude, može se reći da su ovo sigurni pokazatelji stabilnosti života jedne osobe:

-lična ekonomska nezavisnost,

-mogućnost za timsko izdržavanje porodice (sa svojim partnerom),

-posedovanje stalnog posla i

Mogućnost priuštanja odmora.

Da li ste uočili koja to stavka sa liste povezuje sve ostale i čini ih mogućim? Da, to je stalno zaposlenje i odlučnost pri izboru posla kojim će se osoba baviti. Jedno utiče na drugo. Voleti ono što radite je privilegija, ali ju je moguće dostići sopstvenim zalganjem.

Kada su posledice u pitanju, lično nezadovoljstvo je prva i najteža
Nezdovoljstvo sobom je verovatno najteži udarac koji jedna, iole, labilna osoba može doživeti. Nezadovoljstvo sopstvenom ličnošću, odlukama i postupcima neminovno utiče na ponašanje na poslu, produktivnost i generalno sposobnost za nezavisan život.

S druge strane, pogrešan izbor posla može sam po sebi prouzrokovati nezadovoljstvo koje potom može dostići novi nivo problema.

Porodična nestabilnost
Iz ličnog nezadovoljstva gotovo sigurno proističe i buduća nestabilnost porodične zajednice, baš kao što veliko požrtvovanje za porodicu donosi suprotan rezultat. Iako se roditelji mogu truditi da deca ne osete eventualne probleme, pogrešan izbor profesije, ostavlja posledice na ponašanje roditelja. Bez ideje da se zvuči iracionalno, fer je reći i da konstantan izostanak mogućnosti da se detetu priušte ekskurzije ili druge stvari koje njihovi vršnjaci dobijaju, može uticati na samo dete.

Partnerski odnos može opstati uprkos tome, jer za izbor profesije ne mora uvek biti kasno. Upravo zato smo i pomenuli važnost kontinualnog učenja i šireg konteksta znanja i posla kojim se neka osoba bavi. Iako se možete zasititi konkretnim poslom, drugi posao srodne oblasti može biti realna opcija uz usputne obuke.

Nikad nije kasno za izbor budućeg posla
S razlogom kažemo “budući” posao, a ne drugi posao. Budućnost može biti predvidiva ako planirate pravovremeno, prema svojim željama i sklopu ličnosti. Nije nemoguće poslušati savet i iskustva drugih ljudi koji se određenom profesijom bave, o tome kako doći do nekog posla i odlučiti se šta ćeš raditi, čak iako su prošle godine od prvog zaposlenja.

Poznata je čak i izjava profesora Ekonomskog fakulteta, da ga posao profesora nikada nije zanimao, ali teškim zalaganjem kako bi postao što bolji za svoj planirani budući posao, otvorila su mu se i nova vrata, univerzitetskog zaposlenja. Danas, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, rado govori o tome kako izgleda njegov posao, kako je do njega došao i zašto uvek postoje opcije.

Inspirisanje drugih da se bave poslom koji vas pokreće, će sasvim sigurno učiniti naš, ponekad, grimozan svet boljim mestom za život, napredak i zaposlenje.

Kakve su vaše misli i iskustva o izboru budućeg posla, da li je važno opredeliti se za neki posao odmah (u srednjoj školi ili na fakultetu), ili ima nade za izbor novog posla kasnije?

www.6yka.com

(Visited 193 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments