Koji su najinovativniji univerziteti u Evropi?

29 jun

Jedna od najvećih masmedijskih i informacijskih kompanija, Thomson Reuters sastavila je listu najinovativnijih europskih sveučilišta. Posebnom metodologijom došli su do zaključka kako je najinovativnije među njima belgijsko sveučilište KU Leuven, a najviše njih, čak 60 nalazi se u zapadnoj Europi. Niti jedno hrvatsko sveučilište ne nalazi se na ovom popisu.

Odjelom za intelektualno vlasništvo i znanost Thomson Reutersa proveo je istraživanje pomoću kojega je sastavljena lista 100 najinovativnijih sveučilišta u Europi.

Na prvi pogled, ne čini se kako najinovativnija sveučilišta u Europi imaju previše toga zajedničkog: neka su katolička, neka sekularna, neka javna, a neka privatna. Jedno od njih je staro 920 godina, a drugo je neovisna institucija manje od jednog desetljeća. ‘Razbacana’ su diljem kontinenta, neka se nalaze u velegradima, a neka u ruralnim područjima.

Najinovativnije je katoličko sveučilište u Flamanskoj

Sva ova sveučilišta veže jedno: gotovo svako stavlja naglasak napraktično učenje i istraživanje te se koriste metode primijenjene znanosti. Na prvoj ikada Reutersovoj listi 100 najinovativnijih europskih sveučilišta prevladavaju tehnička, a kriteriji su bili doprinos napretku znanosti, izum novih tehnologija i poticaj razvoja globalne ekonomije, piše Reuters.com.

Prema ovoj listi, najinovativnije europsko sveučilište je KU Leuven u Belgijskoj pokrajni Flamanska. Osnovao ga je davne 1425. papa Martin V. i to je najstarije katoličko sveučilište čiji program nije ograničen samo na studije teologije. Sveučilište je otvoreno za studente svih vjeroispovijesti, a misija mu je provoditi opsežna i napredna znanstvena istraživanja. U 2014. na neovisna istraživanja i ostale djelatnosti sveučilište je potrošilo 426 milijuna eura.

Prvom mjestu doprinijela je i činjenica da ovo sveučilište godišnje izloži gotovo najviše patenata od svih ostalih europskih, a znanstvenici neovisni o sveučilištu njihove inovacije koriste u primjeni svojih patenata.

Niti jedno hrvatsko sveučilište nije na popisu

Drugo po redu je sveučilište Imperial College London, prijašnji The Imperial College of Science, Technology and Medicine. Potpuno neovisno postalo je tek 2007. godine, a na njemu studira 16.000 studenata iz više od 125 različitih država. Treće i četvrto mjesto zauzeli su University of Cambridge odnosno Ecole Polytechnique Federale de Lausanne iz Švicarske.

Technical University of Munich je sveučilište koje je zauzelo peto mjesto i jedno je od onih koji su u službi centara inovacija. Njega je 1868. osnovao bavarski kralj Ludwig II. a zadatak mu je bio pokrenuti tranziciju kraljevstva iz agrikulturalnog u industrijski razvijeno. Danas na njemu studira 37.000 studenata, a kroz povijest je čak 13 profesora tog sveučilišta osvojilo Nobelovu nagradu iz svoga područja.

Upravo Njemačka prednjači po broju invativnih sveučilišta – na ovom ih je popisu čak 24 iz te zemlje. Na regionalnoj razini na listi dominiraju sveučilišta zapadne Europe, kojih je ukupno 60, a najmanje istočnoeuropskih sveučilišta, samo jedno Poljsko.

Niti jedno hrvatsko sveučilište ne nalazi se na ovom popisu.

Srednja.hr

(Visited 481 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments