Koji programski jezik da učim? IEEE otkriva 10 najtraženijih programskih jezika u 2017. godini!

6 jan

S kontinuiranim rastom interesovanja za softverski inženjering i programerske poslove, mnogi žele da saznaju koje programske jezike vrijedi učiti. Njihova popularnost sklona je promjeni u skladu s tržišnim mijenama, pa je važno da aktivni i potencijalni programeri stalno prate aktuelne trendove.

Da biste bolje razumjeli situaciju, Institut za elektrotehniku i elektroniku (IEEE) nedavno je objavio spisak vrhunskih programskih jezika za 2017. godinu na svojoj internet-publikaciji IEEE Spectrum.

Spisak je interaktivan i može se sortirati na različite načine, ali evo kako se popularni programski jezici rangiraju za tipične čitaoce IEEE Spectruma.

1. Python

Python je jezik broj jedan u 2017. godini i podigao se za dva mjesta  na ljestvici sa svoje pozicije od prošle godine. Ovo je također bio najpopularniji jezik koji se najviše pominje u opisu poslova i među „open source“ zajednicama.

2. C

Možete da pratite porijeklo ovog jezika sve do ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka. Uprkos svojoj starosti, C je i dalje popularan kod otvorenih (open source) softvera i za različite druge namjene.

3. Java

Objektno orijentisani jezik Java sad već rutinski prolazi na vrhove lista kao jedan od najpopularnijih jezika u upotrebi. Taj jezik je 1995. godine pokrenuo Džejms Gosling u kompaniji Sun Microsystems, koju je kupio Oracle.

Oracle je također podnio čuvenu tužbu protiv Googlea za korištenje Java jezika u operativnom sistemu Android. Iako je Google odnio pobjedu u ovoj višegodišnjoj borbi, Oracle ne odustaje i ta situacija još nije riješena.

Ovo je samo jedna od stvari koja dokazuje kolika je moć Java jezika, jer se inače ova dva giganta zasigurno ne bi godinama borila za pravo na njegovo korištenje.

4C ++

C ++ je debitovao 1983. godine i nastavio je da utiče na mnoge druge jezike. Tipično, veliki sistemi dizajnirani za komercijalne svrhe koriste C ++, uključujući mnoge popularne desktop operativne sisteme.

5C #

Inspirisan oštrim muzičkim notama, C # je stigao na scenu kao dio Microsoftovog .NET okvira. U 2017. godini, C # je ušao među prvih pet jezika na IEEE listi, vrativši se tako na mjesto koje je izgubio prošle godine od programskog jezika R.

6R

Dostupan u okviru GNU Opšte javne licence, R se obično povezuje sa statističkim aplikacijama i analizom podataka. Sa snažnim rastom poslova u oblasti nauke o podacima, vjerovatno je da će R još neko vrijeme ostati popularan.

7. JavaScript

Pored HTML-a i CSS-a, JavaScript je jedan od osnovnih alata za izgradnju interaktivnih elemenata web stranice i nekih online igrica. Predstavljen 1995. godine, ovaj jezik je porastao od jezika koji je samo za implementaciju na strani klijenata u jezik za rad na strani servera.

8. PHP

PHP, koji je skraćenica za Hipertext Preprocessor, više je usmjeren ka razvoju weba, ali se može koristiti i za druge svrhe. Verzija 7.2 će biti objavljena do kraja novembra 2017.

9.GO

Relativno mlad jezik Go je lansiran 2007. godine nakon što ga je interno izgradio Google. Kao projekat slobodnog i otvorenog koda, Go se koristi u mnogim alatima, kao što su Docker, Dropbox, MongoDB i za još mnogo toga.

10. Swift

Najnoviji jezik na listi Swift kreirala je kompanija „Apple“ i predstavila ga u junu 2014. godine. Swift se koristi za programiranje za macOS, iOS, watchOS i tvOS, ali je on open source projekat, tako da je doživio i druge implementacije.

Želite da se upustite u učenje programiranja i savladate neki od ovih 10 najpopularnijih i najkorisnijih programskih jezika? Više o tome možete da saznate na obuci za programere.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments