Koalicija za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom” – …jer nam je stalo!

29 avg

Koalicija za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom” je osnovana u maju 2014. godine s ciljem provođenja projekta građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014. godine.

Koaliciju čini šest nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine:

-Centri civilnih inicijativa (CCI),

-Udruženje građana ”Demokratija-Organizovanje-Napredak” Prijedor (DON Prijedor),

-Institut za razvoj mladih i zajednice ”Perpetuum Mobile” Banja Luka,

-Centar za građansku suradnju Livno (CGS Livno),

Inkubator društvenih inovacija “Munja” (Munja Inkubator) i

-Forum građana Tuzle (FGT Tuzla).

Primarna aktivnost Koalicije je posmatranje izbora. Do sada su posmatrali Opšte izbore 2014. godine, Lokalne izbore 2016. godine, prijevremene lokalne izbore u osam opština, prve izbore u novoformiranoj opštini Stanari i ponovljene izbore u opštini Stolac. Na svim navedenim izborima je bilo angažovano više od 5.500 posmatrača. Pored toga bave se istraživanjima i izradom međunarodnih komparativnih analiza. Praćenjem sjednica Centralne izborne komisije BiH, organizovanjem okruglih stolova i konferencija okupljajući predstavnike zakonodavnih institucija vlasti, izborne administracije, međunarodne i akademske zajednice, te medija i civilnog društva, Koalicija zagovara unapređenje izbornog procesa u svim njegovim segmentima. Pored navedenih aktivnosti, Koalicija u izbornoj godini vrši i edukaciju mladih birača koji prvi put izlaze na izbore, a u cilju motivacije i ohrabrivanja da aktivno učestvuju u izbornom procesu. Aktivnosti Koalicije pomažu strani donatori koji su dugo vremena angažovani na unapređenju i demokratizaciji izbornog procesa u BiH. Trenutni donatori su Evropska unija i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Građani/ke se mogu prijaviti za posmatranje Općih izbora 2018. na besplatan broj telefona 080 05 05 05, putem internetstranice Koalicije www.podlupom.org ili direktno putem jednog od 7 regionalnih ureda Koalicije.

„Za razliku od stranačkih posmatrača koji posmatraju izbore u cilju zaštite interesa političkih subjekata koji su ih angažovali, nestranački posmatrači Koalicije rade u interesu svih građana i građanki Bosne i Hercegovine jer svojim angažmanom štite njihov glas i zalažu se za provođenje slobodnih i poštenih izbora“ – naglasila je Murisa Marić, članica Strateškog odbora Koalicije ”Pod lupom”. Koalicija ohrabruje sve građane i građanke da sve uočene izborne nepravilnosti prijave Koaliciji na besplatni broj telefona ili putem internet stranice, koje će Koalicija proslijediti nadležnim institucijama na dalje postupanje.

”Pozivamo sve nadležne institucije da u skladu sa svojim zakonskim obavezama korektno sarađuju sa našim posmatračima na terenu, te da reaguju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu. Također apelujemo na političke subjekte da se ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom te pozivamo medije na odgovorno i objektivno izvještavanje kako bi građani/ke – birači/ce dobili sve potrebne informacije o izbornom procesu“  –  naglasio je Dario Jovanović direktor Koalicije ”Pod lupom”.

(Visited 149 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments