Koalicija ”Pod lupom” održala konferenciju o izbornom zakonodavstvu

17 maj

Konferencija o Lokalnim izborima 2016 „Kakvi nas izbori očekuju nakon izmjena Izbornog zakona BiH?” je održana danas u Parlamentarnoj skupštini BiH od strane Koalicije 6 nevladinih organizacija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” u okviru projekta BASE (Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima) koji finansira Evropska unija.
Na konferenciji je prisustvovalo više od 200 učesnika, predstavnika institucija vlasti, lokalne izborne administracije, međunarodne zajednice, medija i organizacija civilnog društva.

Dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, rekao je u svom uvodnom govoru: “Pozdravljamo važne aktivnosti Koalicije ” Pod lupom ” koja ohrabruje aktivno učešće građana u zagovaranju i praćenju izbora. Podstičemo sve relevantne sudionike da i dalje rade na poboljšanju izbornog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama. Proces izmjena i diskusije o izbornom zakonodavstvu treba podrazumijevati širok krug konsultacija i učešće različitih aktera. Pozivamo sve političke stranke da poštuju pravila političke kampanje u demokratskom okruženju; da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju na konkretna pitanja koja su od važnosti za građane BiH. ”

U drugom dijelu konferencije održane su dvije panel diskusije o predstojećim Lokalnim izborima 2016 i nedavnim izmjenama Izbornog zakona BiH, te o tome kakav je njihov uticaj na izbornu administraciju iz ugla civilnog društva, građana i medija.

Panelisti i sudionici prve panel diskusije o nedavnim izmjenama Izbornog zakona zaključili da se rad na poboljšanju izbornog zakonodavstva treba nastaviti u bliskoj budućnosti u svrhu provedbe ključnih preporuka koje nisu razmatrane.

Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH je dao osvrt na izmjene Izbornog zakona koje su nedavno usvojene kao rezultat rada Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva. Halid Genjac, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i jedan od panelista, rekao je da je proces donošenja odluka u Interresornoj radnoj grupi bio izazov, ali da su standardi u izbornom procesu u BiH još uvijek poprilično visoki. Bariša Čolak, delegat i Lazar Prodanović, poslanik u PS BiH su se složili da postoji potreba da se i dalje radi na unapređenjima koja se tiču izbora članova biračkih odbora i njihovoj edukaciji, te bržoj objavi izbornih rezultata.

Zaključci sa druge panel diskusije o ostalim izmjenama izbornog zakonodavstva su da postoji prostor za dodatna poboljšanja, posebno u Zakonu o finansiranju političkih stranaka.

Ivana Korajlić iz Transparency International BiH je ponudila konkretne ideje koje se mogu primijeniti, uključujući i jačanje uloge CIK BiH u reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka i povećanja sankcija za nepoštivanje zakona.

Almir Terzić, novinar i politički analitičar, je naglasio da se nedavne promjene Izbornog zakona predložene od strane Interresorne radne grupe ne bave ključnim problemom izbora u BiH – biračkim odborima. Profesionalizacija biračkih odbora i smanjenje političkog uticaja na njihov rad treba biti imperativ svih drugih zakonodavnih promjena u budućnosti.

Lokalni izbori u BiH biće održani 2. oktobra 2016. godine.

Projekt BASE finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona evra s ciljem da doprinese poboljšanju kvalitete izbornog procesa u BiH u skladu s međunarodnim standardima i najboljim praksama, ohrabrujući aktivno učešće građana u zagovaranju i monitoringu izbora. Specifični cilj je unaprijediti ulogu i kapacitete organizacija civilnog društva u BiH s ciljem efikasnije podrške daljnoj demokratizaciji doprinoseći slobodnom i poštenom izbornom procesu u BiH.

Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite koordinatorici za odnose s javnošću Koalicije ‘Pod lupom’ Jovani Kljajić putem elektronske pošte [email protected] ili telefona 033 268 160, 065 252 016.

*Sadržaj ovog saopštenja je isključiva odgovornost Koalicije ‘Pod lupom’ i ni u kojem slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Podlupom.org

(Visited 189 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments