Koalicija ”Pod lupom” najavila početak rada dugoročnih posmatrača/ica izbora

20 jul

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je na jučer održanoj konferenciji za medije u Sarajevu pozvala građane/ke iz cijele BiH da se prijave za građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora te najavila početak rada 63 dugoročna posmatrača/ice izbornog perioda

Građani/ke se mogu prijaviti za posmatranje Općih izbora 2018. na besplatan broj telefona 080 05 05 05, putem internetstranice Koalicije www.podlupom.org ili direktno putem jednog od 7 regionalnih ureda Koalicije.

„Za razliku od stranačkih posmatrača koji posmatraju izbore u cilju zaštite interesa političkih subjekata koji su ih angažovali, nestranački posmatrači Koalicije rade u interesu svih građana i građanki Bosne i Hercegovine jer svojim angažmanom štite njihov glas i zalažu se za provođenje slobodnih i poštenih izbora“ – naglasila je Murisa Marić, članica Strateškog odbora Koalicije ”Pod lupom”.  Koalicija ohrabruje sve građane i građanke da sve uočene izborne nepravilnosti prijave Koaliciji na besplatni broj telefona ili putem internet stranice, koje će Koalicija proslijediti nadležnim institucijama na dalje postupanje.

Prema nalazima posmatranja izbora od dana raspisivanja do danas, zabilježene su određene nepravilnosti. Naime, dvije općinske izborne komisije rade u nepotpunom sastavu i to u općinama Usora i Kupres RS. Četiri lokalne izborne komisije ne ispunjavaju obavezu  o ravnopravnosti spolova u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i Izbornim zakonom BiH koji propisuju članstvo od najmanje 40% manje zastupljenog spola u izbornim komisijama.    Tako  su u izbornim komisijama u Bosanskom Grahovu, Petrovcu i Stocu svi članovi muškog, a u izbornoj komisiji u Krupi na Uni  ženskog spola. Koalicija je također zabilježila i veći broj aktivnosti koje predstavljaju zakonom zabranjenu preuranjenu izbornu kampanju.

Cjelokupan izborni period, od raspisivanja izbora do potvrđivanja izbornih rezultata, od danas će pratiti i  63 dugoročna posmatrača/ice Koalicije koji su aktivni na području cijele BiH. Zajedno će posmatrati rad lokalne izborne administracije i sve aktivnosti predviđene izbornim kalendarom te raditi na otkrivanju izbornih nepravilnosti i prevara.

”Pozivamo sve nadležne institucije da u skladu sa svojim zakonskim obavezama korektno sarađuju sa našim posmatračima na terenu, te da reaguju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu. Također apelujemo na političke subjekte da se ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom te pozivamo medije na odgovorno i objektivno izvještavanje kako bi građani/ke – birači/ce dobili sve potrebne informacije o izbornom procesu“  –  naglasio je Dario Jovanović direktor Koalicije ”Pod lupom”.

Aktivnosti Koalicije ”Pod lupom” provode se uz finansijsku podršku  Evropske unije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

(Visited 301 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments