Koalicija “Pod lupom“ edukovaće 15.000 maturanata o izborima

20 mar

Danas je u Tesliću završen trodnevni trening Koalicije “Pod lupom“ za 28 vršnjačkih edukatora/ica koji će u naredna dva mjeseca provesti edukaciju 15.000 učenika/ica kroz 672 interaktivne radionice širom Bosne i Hercegovine pod nazivom – Prvi put biram!

IMG_2772 (2)

“Prvi put biram!“ je projektna aktivnost Koalicije “Pod lupom“ koja prodrazumijeva edukaciju mladih birača, državljana BiH koji su tek navršili ili će u skorije vrijeme navršiti 18 godina starosti čime će steći uslove za glasanje, o izborima (posebno predstojećim lokalnim izborima), kao i o važnosti njihovog učešća u izbornom procesu.

Da je izlazak na izbore od velike važnosti za razvoj demokratije u BiH pojašnjava Ramiz Murtić, jedan od koordinatora ove aktivnosti.

,,Mladi čine oko 21% biračkog tijela. Realizacija ove aktivnosti jeod velike važnosti za one koji prvi put glasaju, te ih treba ohrabriti, dodatno motivisati i edukovati o izbornom procesu“, kaže Murtić.

Svaki  edukator/ica će u prosjeku edukovati 540 učenika/ica kroz 24 planirane radionice u najmanje 4 različite srednje škole.

IMG_2754 (2)

,,Aktivnost Prvi put biram! je inzvanredna prilika gdje se mladi mogu podstaknuti na razmišljanje o svojoj budućnosti i stvaranju prosperitetnije i zdravije BiH“, kaže Ranka Kazimirović, vršnjačka edukatorica Koalicije “Pod lupom“.

Navedena aktivnost se realizuje kao dio trogodišnjeg BASE projekta koji je finansijski podržala Evropska unija.

(Visited 614 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments