Ko je pokrenuo Snapchat? Milijarder koji je odbio “Facebook”

7 jun

Spiegel je svoj preduzetnički duh uložio u kreiranje aplikacije “Picaboo”, koja je korišćena za deljenje fotografija koje su bile obrisane 10 sekundi nakon što ih je primalac pogledao. Ova aplikacija nije privukla dovoljno pažnje i praktično je otpisana pre nego što je rebrendirana u “Snapchat”.

Za “Snapchat” je 2013. godine bio zainteresovan i “Facebook”, ali je Spiegel odbio velikodušnu ponudu Marka Cukerberga od 3 mlrd USD i tako postao vest dana. Tom prilikom je rekao da nije zainteresovan za kratkoročnu zaradu, jer želi da razvija svoj biznis, kao i da uživa u svojoj nezavisnosti.

Kontroverzna aplikacija

“Snapchat” su pratile i neke kontroverze. Mnogi su dovodili u pitanje činjenicu da poruke i fotografije zaista bivaju uništene nakon što se nekoliko sekundi prikažu na ekranu primaoca, pogotovo nakon što je aplikacija hakovana i nakon što su hakeri uspeli da sačuvaju poruke. Takođe, “Snapchat” je optužen za podsticanje slanja seksi poruka, odnosno “sexting”, među mladima. Naime, istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da mnogi preko ove aplikacije šalju golišave fotografije.

Spiegel i Marfi su se našli i na meti svog bivšeg fakultetskog kolege Frenka Brauna, koji tvrdi da je “Snapchat” bio njegova ideja i da je on dizajnirao prvi logo, te dao koncept za “Picaboo”.

Od mizoginije do modela “Victoria Secret”-a

Kada su se njegovi roditelji razveli, još dok je bio tinejdžer, Evan Spiegel je nastavio da živi u novoj kući sa ocem koji mu je prepustio poslove dekorisanja novog doma, zajedno sa pozamašnim budžetom za tu akciju. Tada je angažovao Grega Grandea, dizajnera poznatog po tome što je kreirao set za seriju “Prijatelji”.

U maju 2014. na jednom blogu se pojavio niz e-mailova koje je Spiegel poslao članovima svog bratstva “Kappa Sigma”, još dok je bio na koledžu, koji su bili izrazito mizogini i homofobični. On se kasnije izvinio za svoje postupke i stavove prema ženama u to vreme, navodeći da je “očigledno ponižen i posramljen svojim idiotskim porukama koje su dospele u javnost”.

– Nemam opravdanja. Žao mi je što sam to napisao, bio sam kreten. Ti mejlovi ni na koji način ne odražavaju ono što sam danas ili moje današnje stavove prema ženama – rekao je Spiegel tom prilikom.

Danas se zabavlja sa poznatim modelom “Victoria Secret”-a, Australijankom Mirandom Ker, sa kojom je u vezi od juna 2015. godine. Njih dvoje sreli su se 2014. na večeri Luja Vitona u Njujorku.

Ekapija.com

(Visited 221 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments