Katarina Herceg: Ovo su one prilike u životu koje se ne propuštaju

5 aug

Katarina Herceg je asistentica na Sveučilištu u Mostaru gdje je ujedno i stekla zvanje magistra sanitarnog inženjerstva. Dobila je stipendiju francuske vlade da u Francuskoj završi doktorat u periodu od 2017. do 2020.

Njena destinacija je posebno orginalna, jer će svoje istraživanje raditi na Sveučilištu Gvajane, francuskoj terotoriji smještenoj u Južnoj Americi.

Šta te interesuje iz epidemiologije?

Katarina: Moja struka ima temelje u Javnom zdravstvu koje je prvi korak u prevenciji bolesti, poboljšanju i očuvanju zdravlja koje je najbitnija stavka u našem životu i sve što pojedinac može učiniti na unapređenju istoga je plemenito i nužno za društvo. Epidemiologija je znanost koja vapi za novim istraživanjima s ciljem, između ostaloga, poboljšanja kvalitete života, čemu ću ja pokušati pridonijeti svojim doktorskim istraživanjem. Zaljubljenica sam u putovanja i aktivist za povećanje proaktivnosti mladih.

Zašto si odlučila raditi doktorat u Francuskoj?

Katarina: Francuska je fantastična zemlja za međunarodne studente i europska sila iz koje dolaze brojne inovacije. Institut na kojemu ću raditi sastoji se od preko 300 istraživačkih jedinica što je zaista impozantno. Veselim se što ću provesti 3 godine sa stručnjacima iz svoje oblasti. Držim da ću dosta toga naučiti i nadam se doprinijeti znanosti.

Šta već znaš o Francuskoj?

Katarina: Francusku sam posjetila par puta i to gradove : Metz, Toulouse, Montpellier, Pariz, Marseille i meni najbitniji Lourdes. Naravno turistički i akademski posjeti će biti drugačiji, ali je bitno da je Francuska država potencijala. Francuska je zemlja bogate povijesti, a Pariz je jedan veliki muzej na otvorenome.

Što se tiče akademskog predznanja par poznanika je trenutno na magisterijima u Francuskoj pa dijele korisne informacije. Nadalje, veselim se još više upoznati visokoobrazovni sistem iz prve ruke i uzeti sve što ova stipendija pruža.

I šta znaš o Gvajani?

Katarina: Da je najveći teritorij Europske unije van Europe i najveći departman Francuske. Tu je smješten centar za svemirska istraživanja za Europu, a ostatak ću uskoro saznati.

Da li govoriš francuski?

Katarina: Nažalost ne, ali sam uvjerena da će se odgovor na ovo pitanje promijeniti pri završetku doktorata. Osnove komunikacije poznajem i ova stipendija i nastavak školovanja je odlična prilika za savladati još jedan jezik.

O čemu je doktorat?

Katarina: U sklopu Francuskog nacionalnog instituta za medicinska i zdravstvena istraživanja (INSERM) , Medicinskog fakulteta Sveučilišta Gvajane i Medicinskog fakulteta u Sarajevu baviću se problematikom diseminirane histoplazmoze, endemske bolesti područja Latinske Amerike i područja rijeke Mississippi. Istraživati ću povezanost sa AIDS-om i TBC-om na globalnoj razini.

Koji su planovi poslije doktorata?

Katarina: Nastaviti akademsku karijeru i baviti se znanošću pod okriljem nekog zavoda. Doktorat je jedna stepenica koja daje šire vidike posebice kada se radi o epidemiologiji koja je deficitarna u BiH.

Neki savjet za studente iz BiH koje zanima studiranje u Francuskoj?

Katarina: Svim studentima koji imaju odličan prosjek, motivaciju i želju za napretkom preporučujem da se prijave. Stipendija pruža iznimne mogućnosti. Što se tiče stipendije za doktorske studije uvjereno tvrdim da je pronalazak mentora zaista jedan zahtjevan posao koji se ipak isplati na kraju. Ovo su one prilike u životu koje se ne propuštaju.

http://www.stipendije.ba/

(Visited 167 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments