Kasete se vraćaju u trend, te postaju skuplje od muzičkih ploča

16 dec

Svjedoci smo trenda da gramofoni i muzičke ploče dobijaju svoje mjesto u srcima nekih novih generacija zahvaljujući novim izdanjima i verzijama. A sada nam još jedan zaboravljeni muzički format dolazi kao nostalgični podsjetnik na prošlost.

Audio kasete su svojevremeno bile kulturni fenomen i najrasprostranjeniji način slušanja muzike. Za razliku od ploča, kvalitet zvuka nije bio ono što je ljude privlačilo, već zanimljiv oblik i sam postupak puštanja i premotavanja. Mnoge današnje generacije ne znaju kakve veze ima drvena olovka sa audio kasetom, ali uskoro bi mogli da saznaju, prenosi Citymagazine.

Čini se da kasete nisu rekle sve što su imale i da su ponovo među nama. Sada više ne postoje samo one stare koje se prodaju iz nostalgičnih razloga, već su došla i potpuno nova i remasterizovana izdanja. Na Amazonu se tako mogu naći kasete bendova kao što su: Nirvana, Queen, Metallica, Led Zeppelin, U2 i drugi. I mnoge od njih uopšte nisu jeftine kada se uporede sa drugim muzičkim formatima.

Pitate se zašto uopšte izlaze nova izdanja? U Velikoj Britaniji je na primjer, prošle godine prodato 22.000 audio kaseta, a u prvih šest mjeseci ove godine, rast u prodaji je bio čak 90% sa trendom da se nastavi. Ima i onih koji misle da je povratak kaseta došao kao način da umjetnici sa elektronske scene dobiju posebna izdanja i stignu do publike širom svijeta u fizičkom formatu umesto digitalnog. Da li će ovaj trend zaživjeti i kod nas ostaje da vidimo, ali moglo bi da bude zanimljivo ukoliko se neka nova izdanja domaćih bendova pojave, umjesto očekivanog vinila, baš u formi audio kasete.

banjaluka.com

 

(Visited 84 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments