Kako to da putujem toliko često, a radim puno radno vreme i odakle mi toliko slobodnih dana?

20 maj

Ne postoji osoba koju poznajem, na ovaj ili onaj način, a da me nije pitala koliko dana godišnjeg odmora imam. I sve ih šokira odgovor – 20 dana. I niko mi ne veruje. “Pa ti samo ponekad radiš.” Volela bih da je tako, da obilazim svet i da ne moram da brinem o finansijama, ali realnost je malo drugačija. Nemam tu slobodu da kažem svemu ćao, odoh da obilazim svet. Još uvek!

Radim full time posao od ponedeljka do petka. Imam slobodne vikende, državne praznike i 20 dana godišnjeg odmora. Kad se preračuna, to je 52 vikenda godišnje (u 2017.), 9 dana za državne praznike i 20 dana godišnjeg odmora. Kad se iskombinuju slobodni dani, sa državnim praznicima i vikendima, možete ladno da putuje čak 9 puta godišnje. Što je, priznaćete, baš, baš dosta.

Prost primer – dva slobodna dana za 1. maj, vikend pre toga, to je već 4 dana za mini city break. Još ako tome pridodate dva dana od odmora, dobijate 6 dana da obiđete neki veliki grad…npr. London.

Sećam se letenja od 8 sati, pa presedanja od 3, pa letenja od 2 i po i dolaska direktno na posao i rada od 8 sati. Ništa mi nije bilo teško. Vraćala sam se iz New Yorka, puna utisaka, energije i mada nisam ni trenula u avionu, jer je bilo previše dobrih filmova, odradila sam tih 8 sati muški ? Ne uzimam odmor da bih sedela kod kuće ili se posle putovanja odmorila. Nema toga. Imam vikende za to. A i samo 30 godina ?

Ako radite u firmi koja dozvoljava da odradite subote i uzmete te slobodne dane, iskoristite to. Ako nemate takvu praksu, možda bi trebalo da je uvedete.

Ja sam prošle godine imala 3 nedelje rada iz inostranstva. Vikende sam provodila svuda po Evropi – Annecy, Geneva, Brugge, Paris, Dusseldorf. Karte su bile jeftinije iz Berlina i gradovi mnogo bliži, pa je šteta bilo propustiti takvu mogućnost. Dobar je osećaj raditi iz nekog drugog okruženja, promeniti rutinu.

Moj posao dozvoljava remotely work. Ako imate takve mogućnosti, možda treba da razmislite o tome da pitate već sutra šefa za dozvolu. Budite pokretači dobrih, novih ideja.

Danicassmallworld.com

(Visited 713 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments