Kako su srednjoškolci iz Beograda osvojili nagradu od 25.000 dolara za svoju inovaciju?

5 feb

Četiri učenika Elektrotehničke škole Nikola Tesla iz Beograda osvojila su 25.000 USD u kriptovaluti Dash za svoju ideju pametnih stepenica koje proizvode struju, u okviru takmičenja za urbane inovacije – Smart City Challenge Serbia, održanog tokom prethodna tri meseca u Centru za tehnološko preduzetništvo ICT Hub. Kako navode organizatori, pobednički tim je osvojio i putovanje u Tel Aviv, kako bi prezentovao svoju ideju potencijalnim investitorima.

Novčanu nagradu ćemo iskoristiti za dalje usavršavanje proizvoda, kao i za samo usavršavanje tima, jer nam je sam program takmičenja pokazao koliko je znanje važno – naveo je Nikola Opačić, član pobedničkog tima Digital G.

Takmičenje Smart City Challenge Serbia održava se drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja BEUM i ICT Hub-a, a uz podršku fondacije Fridrih Nauman, Ambasade Izraela u Srbiji, softverske kompanije 30Hills i organizacije Dash Srbija. Deset startap timova bilo je odabrano da pohađa intenzivan program obuka u trajanju od tri meseca, gde su naučili kako da definišu svoju ideju, prilagode je tržištu, kako da komuniciraju sa potencijalnim klijentima i mušterijama, ali i kako da razviju svoj poslovni model.

Organizator takmičenja, Đorđe Đorđević iz Udruženja BEUM, ističe da je jedan od ciljeva ovog takmičenja bilo podizanje svesti o važnosti implementacije novih tehnologija u razvoj urbanih sredina.

Današnje planiranje daljeg razvoja gradova prosto je nezamislivo bez primene najnovije tehnologije. Rešenja poput ovog koje je pobedilo na našem takmičenju doprinose održivijim urbanim zajednicama koje manje zagađuju, optimizuju svoje resurse i daju svojim građanima više kvalitetnog sadržaja, istovremeno podstičući lokalne inovacije koje dolaze od fantastičnih mladih ljudi – rekao je Đorđević i dodao da je drugi važan stub ovog projekta upravo osnaživanje mladih inovatora koji žele da promene svoje okruženje.

Ekapija.com

(Visited 109 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments