Kako srednjoškolac iz Modriče rješava napamet složene matematičke zadatke?

22 nov

Ilija Mićić (17), učenik trećeg razreda opće Gimnazije u Srednjoškolskom centru “Jovan Cvijić” u Modriči, u može napamet riješiti složene matematičke operacije. “Najčešće su to razne operacije s brojevima, kao što su zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje, korjenovanje…”, ispričao je Ilija Mićić, kojeg je ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila u selu Skugrić kod Modriče gdje živi s roditeljima Miloradom i Petrom.

Osim što zbraja i oduzima, s lakoćom množi i dijeli višeznamenkaste brojeve, a nije mu problem niti, na primjer, izvući sedmi korijen iz devetoznamenkastih brojeva. Na pitanje postoje li granice u onome što može izračunati, smatra da svatko ima granicu do koje ide njegov talent. Za veće brojeve potrebno mu je više vremena, ponekad se odluči i za korištenje papira i olovke, ali ni tada ne računa opširno. Koliko je dobar u matematici otkrio je oko osme godine, a sa školovanjem njegovo znanje i mogućnosti su se povećavale.

“Matematika je meni uvijek išla. Pomaže mi u svakodnevnom životu, kada trebam nešto izračunati, odrediti neku dužinu, težinu i slično”, kaže Ilija Mićić. Osim školskog programa Ilija Mićić često istražuje nove operacije, te vježba, a svaki dan kaže uradi “po nešto iz matematike” pri čemu uviđa stvari koje prije nije primjetio.

“Najčešće razmišljam da budem nastavnik ili profesor matematike, ali kako god bude”, kaže Ilija. Na pitanje prepisuju li školski prijatelji od njega matematiku s osmjehom na licu objasnio je da ima učenika koji dobro poznaju gradivo, a da ga drugi ponekad pitaju da im nešto izračuna. Onima kojima matematika ne ide najbolje poručio je kako je potrebno mnogo vježbe i učenja.

“Treba i razmišljanja, da se usredočimo na zadatak koji radimo, da pročitamo zadatak i nešto osnovno da uradimo. Mislim da bi se i to trebalo priznavati ako napišemo podatke i ako smo barem donekle razumjeli zadatak”, kaže Ilija. Iako su njegovi nastavnici predlagali da ide na natjecanja iz ovog predmeta Ilija se nije odlučio za to.

“Nisam mislio da je to baš toliko bilo potrebno i tada nisam, iskreno da vam priznam, nisam bio dovoljno siguran. To je istina. Nisam bio siguran da ću to moći, da ću uspjeti, tada sam bio i manji”, priča ovaj mladić. Priliku da provjeri svoj talent i znanje prihvatio je prošle godine, kada je sudjelovao u emisiji “Superljudi”, i u šestoj epizodi završio na drugom mjestu zahvaljujući točnim odgovorima na tri matematička zadatka.

Zbog tog uspjeha za njega je organiziran prijem kod načelnika općine Modriča, kada mu je uručena i pohvala. Ilijina majka Petra Mićić smatra da je Ilija svoj talent za matematiku naslijedio po očevoj liniji. “Ilija je jako rano pokazao svoj talent on je kao mali dječak, možda je imao osam, devet godina, računao baš velike brojeve.

Do tada nismo primjetili da on to radi, on se igrao brojkama, ispisivao brojeve, mislili smo to je samo dječija igra međutim ispostavilo se da je to njegov talent i da on to stvarno voli, proširuje, uči i nadograđuje”, kaže Petra Mićić za AA. Prisjetila se da u tom razdoblju Ilija nije znao kako se izgovaraju desetine i stotine tisuća, pa je rezultate izgovarao cifru po cifru.

Dok je išao u osnovnu školu njegov nastavnik Tibor Jovičić je prvi predlagao da ide na natjecanja. Ilija je bio dosta stidljiv dječak, možda nije bio samouvjeren iako sam sigurna da je on to znao, ali nije mogao pobijediti sram, pa nije išao”, kaže Petra. Dodala je da svi koji su imali priliku upoznati Iliju, a razumiju se u matematiku kažu da on ima jedinstven talent s kojim bi mogao mnogo uraditi.

Mi smo jako ponosni. Ilija nije samo dobar u matematici on je super momak, dijete za poželjeti, takvog sina da ima svatko“, kaže njegova majka.

Pogled.ba

(Visited 99 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments