Kako se postaje BAŠ dobro plaćeni freelance pisac?

1 jul

Dosad bi trebalo da ste prestali da se pitate da li je uopšte moguće zaraditi kao frilens pisac; ako niste, dozvolite da ponovim: naše reči su na visokoj ceni kod klijenata.


Znam da mnogi među vama ne veruju u to, naročito oni koji su već pokušali. Suviše često ulazimo (da, i ja) u ovaj posao bez osnovnih predznanja o tome šta i kako treba da radimo, nespremni da odvojimo vreme da najpre naučimo nešto o poslu, ili usavršavanje ostavimo za kasnije a „kasnije“ nikad ne dođe.

Tako neki ostanu da rade hiperprodukciju tekstova za $5 a neki odustanu.

Nemojte u te vode. Kao frilens pisac možete vrlo, vrlo, vrlo lepo da živite. Ne odmah i nije baš najlakši put na svetu, ali nije ni neizvestan, ako znate šta i kako treba da radite.

A treba da radite, pre svega na sebi.

Da biste prešli na viši nivo, podignite sebe na viši nivo

Vaš osnovni i nikad završen posao je da se edukujete.

Ako ste odlučili da živite od pružanja usluga (u ovom slučaju pisanje), onda se potrudite da usluga koju pružate bude vrhunska. A kako biste pružili vrhunsku uslugu morate biti spremni da usavršavate svoje veštine i znanje vezano za posao kojim ste izabrali da se bavite.

To ne znači samo da treba da naučite da bolje pišete, to znači i da treba da saznate sve što možete o kontekstu u kojem vaši klijenti posluju (jer pisac ne znači kucač tekstova) kako biste im pružili ono što im zaista treba od vas; to isto tako znači i da treba da naučite kako da se sami promovišete i da nađete klijente jer to niko drugi neće uraditi umesto vas.
Sve se ovo da naučiti vremenom, a čak vam i ne treba mnogo vremena – i sve to kasnije ulazi u dosta veću cenu koju naplaćujete po satu ili po tekstu.

Neka od mesta na kojima ćete naći 90% onoga što vam treba (upozorenje: ne preporučujem sve odjednom, preti ozbiljan information overload):

Ostalih 10% ćete steći praksom. Ne može drugačije 😉

Šta vam sve treba (osim sjajnog pisanja)

U najkraćim crtama…

1. Definišite svoju nišu

U startu imate dve opcije: da budete svaštara i da prihvatate šta god se od vas traži, ili da odmah na početku odredite jednu ili par oblasti o kojima biste pisali i da se držite njih.

Prva opcija naizgled pruža više mogućnosti za posao, ali pazite ovo: recimo da se vaš klijent iz snova bavi dizajniranjem nameštaja i potreban mu je neko ko će povremeno napisati tekst za njegov blog. Blog treba da zvuči kao da ga je on pisao.

Ako vidi da pišete o svemu i svačemu, neće baš imati mnogo poverenja da ćete umeti da se ubacite u njegovu kožu.

Ako i dobijete posao, imate li predstavu šta ćete sve morati da iščačkate o tom poslu kako biste mogli da napišete seriju tekstova iz ugla nekoga ko se time bavi? Verovatno ne, ali verujte mi na reč – mnogo posla za samo par tekstova; onda Jovo-nanovo sa sledećim klijentom.

Međutim, ako ste se već specijalizovali da pišete o dizajnu nameštaja i možete da pokažete klijentu neke tekstove koje ste uradili, on će se mnogo pre odlučiti za vas a vi ste na dobitku jer:

  • Mnogo manje vremena će vam otići na istraživanje jer već poznajete i vokabular i tematiku
  • Lakše ćete doći do dobrih naslova (jer već poznajete i ciljnu grupu)
  • Čim ste specijalizovani pisac, cena vam skače
  • Možete da proširite spektar svojih usluga: da povežete različite klijente ako vam se učini da mogu imati koristi od toga (npr. svog dizajnera i časopis o dizajnu sa kojim ste sarađivali) ili da klijentu ponudite pomoć oko toga kako da vodi svoje Fejsbuk i Tviter naloge (ili da to preuzmete na sebe)…

Ovo je recept za uspeh čak i ako ste izabrali veoma usku nišu – manja je konkurencija pisaca koji su se specijalizovali za nju i lako se može desiti da ste vi jedini izbor.

Sopstveni portfolio sajt

Bacite časkom pogled na ove sajtove:

Kristi Hines je verovatno jedna od najtraženijih i najplaćenijih frilens pisaca iz oblasti… pa, svega vezanog za content marketing. Ona piše o društvenim mrežama, bloggingu, analitici, SEO i gomili drugih stvari (koje će možda u jednom trenutku početi da vas zanimaju).

Carol Tice piše o malim firmama, porezima, osiguranju i sličnim stvarima.

David La Martina – ovog momka prvi put vidim ali sam ga uvrstila čisto da ne mislite da je neophodan neki vau dizajn i da budete neko veliko ime. Jednostavno, pregledno i vrši posao.

Zašto vam treba sopstveni sajt?

Zato što je to vaša prodavnica sa sve izlogom. Na njemu možete da radite šta hoćete kako biste najbolje predstavili svoje usluge (na kraju krajeva, i sebe kao brend). Klijenti koji dobro plaćaju ne traže često pisce preko sajtova poput Elance (retko i znaju za njih), ali koriste druge načine: Gugl, Fejsbuk, preporuke. Potrudite se da, kad vas nađu, imaju šta da vide.

Poznavanje marketinških tehnika

Vaši tekstovi o dizajnu nameštaja mogu biti najbolji ikada napisani, vaš sajt može biti remek-delo ličnog portfolioa – ali uzalud vam trud ako ljudi ne znaju za to.

Ako pišete za internet klijentelu, ona će vas tražiti preko interneta, što znači da morate da naučite makar osnove promocije na internetu: SEO, Fejsbuk ili Gugl oglasi, forum marketing, guest blogging… Naučite makar jednu od ovih metoda i dovedite je do savršenstva.

Klijenti vas traže, ali izađite im u susret i makar budite tamo gde vas traže 😉

Svest o tome da to možete!

Niko se nije naučen rodio, a još manje ih se rodilo kao uspešni frilens pisci. Svi su to morali da nauče. I vi ste u istom položaju: radite na tome da širite vidike i mogućnosti. Ako je neko drugi uspeo, šta vas sprečava?

A, da – niste dovoljno dobri.

Da vam kažem nešto: nikad nećete biti dovoljno dobri, ne bi ni trebalo da budete. Sve dok niste dovoljno dobri, radićete na tome da budete bolji – i to je razlog zbog kojeg ćete uspeti.

Nisam neko merilo, ali ja nisam znala apsolutno ništa o svemu ovome pre godinu i po dana. Sad znam mnogo više nego tad, a znam da ću za mesec dana pogledati na ovaj trenutak i pomisliti „al sam bila glupa“.

To i vama želim – da svakog dana saznajete nešto novo i da polako počnete da primenjujete to što ste naučili. Jedno po jedno, polako. Uvek će biti nečega što ne znate, nečeg što ste mogli bolje da uradite. Ne tražite savršenstvo, samo gurajte napred. Za neki mesec ćete znati mnogo više nego sad, za godinu dana možete imati već razrađen posao.

Zvuči previše? Možda i jeste. Možda je zvučalo previše i svim ljudima koje sam gore navela. Ali zagrizli su.

Nigde ne morate da stignete odmah – ali ako hoćete da stignete bilo gde, morate imati cilj i morate biti spremni da pomerate svoje granice.

Šta je vaš cilj?

Mozeiovako.com

(Visited 266 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments