Kako se odbraniti od bijesnog psa?

26 apr

Ako vas je pas napao i ujeo, ostaje vam samo da se “pobijete” sa psom, ali to znači da ste već uradili nešto pogrešno – objašnjava za “Blic” profesionalni dreser Dimitrije Žigić.

Za samo nekoliko nedelja u Srbiji su se dogodila četiri ozbiljna napada pasa na ljude. Od toga čak dva dogodila su se juče u Nišu i to u razmaku od svega par sati. Napadač je bio čopor uličnih pasa, a žrtve dve žene. Jedna je u rukama držala dvogodišnjeg dečaka. Srećom, obe su prošle sa ujedima po nogama i bez mnogo težih posledica.

Pre dve nedelje, pas rase Akita izujedao je po licu devetogodišnju devojčicu na dečijem igralištu u novosadskom naselju Detelinara. Kako je za “Blic” tada ispričao njen otac Vido Rađenović, ona se šetala igralištem sa drugaricom kada je na nju skočio pas i to direktno u lice.

– Niko nije stigao ni da reaguje. Očevici pričaju samo da je počela da vrišti i da su videli krv na sve strane – ispričao je Rađenović.

I u Smederevu se krajem januara dogodio sličan incident, a žrtva je bio petnaestogodišnji Nikola B. U dvorištu OŠ “Branko Radičević” u Smederevu u nedelju veče meštani su ga spasavali od pomahnitalog staforda koji ga je izujedao čak trideset puta.

A u Crnoj Gori pre nekoliko nedelja, takođe je došlo do stavičnog incidenta kada se besni pas otrgao od svog vlasnika i na sred šetališta raskomadao maltezera, a potom i nasrnuo na dete u kolicima i njegovu majku. Njima su pomogli prolaznici koji su vikom i gađanjem uspeli da oteraju pobesnelog psa.

Upravo zbog ovako stravičnih scenarija upitali smo dresere: Šta treba uraditi kada pas napadne? Kako se odbraniti?

Ukoliko je do napada došlo “vi ste već uradili nešto pogrešno”, objašnjava dreser pasa Srđan iz Univerziteta za kućne ljubimce.

– Prevencija napada je ono na šta treba da se obrati pažnja, jer napad nekada može da se desi i dok mazite psa. Ili niste obratili pažnju na psa, ili ste se previše približili, ili ste ga izazvali na neki način. Ako pas zalaje na vas, treba da stanete, krenete nekoliko centimetara ka njemu i pokažete da se ne plašite. U toj situaciji treba sebe da bodrite, jer ako oseti da se plašite može da pomisli da ste plen i da krene u napad – objašnjava Srđan.

Udarac u stomak može da oslabi psa

Međutim, kada se napad psa već dogodi, malo šta može da se uradi jer se reaguje instinktivno, objašnjavaju beogradski dreseri pasa.

– Nema tada mnogo pravila, isto je kao kada vas iznenada napadne čovek, reagujete instinktivno. Međutim, ako vas pas ujede onda u tom momentu možete da probate da ga udarite u predelu stomaka, jer su tu osetljiviji – objašnjava dreser Dimitrije Žigić iz odgajivačnice “Žigić”

On kaže da, iako mnogi misle da u trenutku kad pas napadne treba ga udarati po glavi i leđima, oni to zapravo ni ne osećaju.

– Udarce po glavi i leđima u tom momentu pas gotovo da ni ne oseti. Ali ako pri ruci imate štap, kamen, bilo šta, to može da pomogne – kaže on.

O snazi pasa, ističe Žigić, ljudi obično nemaju predstavu.

– Čovek ne može rukama da se odbrani od psa od 15 kilograma, a ako vas je napao pas koji ima 30 ili više kilograma, tu se više ništa ne pitate. Da bežite ne možete, brži je dva puta, ni da se “pobijete” sa njim ne možete jer je mnogo jači. Čovek od 80 kilograma nema nikakve šanse protiv psa od 30 kilograma. Možete da se popnete na drvo ako ima neko u blizini, i to ako stignete – ističe Žigić.

Dete iznad glave

U incidentu koji se dogodio juče u Nišu, baka je od ujeda pobesnelog psa spasila dvogodišnjeg dečaka tako što ga je podigla u vazduh. Međutim psi su izujedali nju.

– To je jedino što je i mogla da uradi i svaka joj čast što je u momentu shvatila kako da spase dete – priča dreser.

Kako kaže, u slučaju da pas krene na dete pred vama, čovek ima samo dve opcije:

– Jedino da podmetnete svoju ruku kako bi pas ujeo vas umesto deteta. U toj situaciji, kada je pas krenuo da ujede, ostaje vam samo da mu uzvratite – kaže Žigić.

Srđan, međutim dodaje da bi deca trebalo da znaju kako da se ponašaju ako pas krene na njih.

– Za decu je ipak drugačije nego kod odraslih. Ukoliko drže nešto u ruci, a pas kreće na njih treba da to odmah bace, spuste glavu i opuste ruke pored tela. Jednostavnije rečeno, da se ponašaju kao drvo. Tako će pas pre da pomisli da nije živo biće, nego objekat – objašnjava Srđan.

Prepoznajte vođu čopora

Drugačiji je pristup i kada se nađete oči u oči sa čoporom pasa. Tada se, ističe Srđan, treba fokusirati na glavnog psa u čoporu, ali voditi računa i ostalim psima, koji bi mogli da priđu sa strane.

– Ne treba psa gledati direktno u oči, jer ga to stavlja u situaciju “bori se ili beži”, što ga može izazvati da krene u napad, ali ga treba držati u vidnom polju sve dok se ne okrene i potpuno udalji – objašnjava dreser.

Saveti kako da sprečite napad

1. Ne paniči te

Veruje se da psi i druge životinje mogu da osete ljudski strah. Ipak, teško je ostati smiren kada agresivni pas reži i laje na vas. Ako vrištite, mašete rukama, ili počnete da bežite, možete da mu podstaknete instinkt i isprovocirate ga na napad.

2. Usporite hod

Ako se susretnete sa psom dok trčite, usporite i hodajte. Okrenite se i hodajte u suprotnom smeru od psa, ali ga držite na oku. Još bolje je da se ostane nepomičan sa rukama opuštenim pored tela, jer će pas tada izgubiti interes.

3. Ne gledajte ga u oči

Direktan kontakt očima može da podigne tenziju kod psa. Gledanje u oči može da protumači kao izazivanje. Držite ga u vidnom polju, ali izbegavajte direktan pogled. To će signalizirati da niste pretnja, i verovatno će se okrenuti i otići.

4. Komanduj “Nazad”!

Ako pas nastavi da se ponaša agresivno, okrenite se ka njemu, izbegavajući kontakt pogledom, i naredte mu da ode. Koristite jak i samopouzdan, ali ne visok, tonalitet glasa. Najefektnije su komande “Ne”, i “Nazad” sa jakim tonom. Pas će se uplašiti i otići.

Blic.rs

(Visited 473 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin