Kako se najbolje nositi sa stresom

18 jun

Ako ste pod stalnim stresom zbog poslovnih ili privatnih problema, pokušajte s nekom od ovih antistres aktivnosti.

1. Fizička aktivnost

Bilo koja fizička aktivnost može sniziti razinu stresa i pomoći vam da se opustite. Pokrenite se, stres možete smanjiti bilo kakvom aktivnošću, od kratke šetnje do treninga u teretani, plivanja ili vožnje biciklom, odaberite što god vam najviše odgovara, savjetuje psihoterapeutkinja Hansa Pankhania, autorica knjige “Od stresa do uspjeha”.

2. Provedite vrijeme u prirodi

Istraživanje Sveučilišta u Illinoisu je potvrdilo da gledanje u drveće pomaže u borbi protiv stresa.

3. Otvorite se

Pričajte s nekim kome vjerujete i tko će vaše brige zadržati za sebe. To je jedan od najjednostavnijih načina za rješavanje stresa, tvrdi Pankhania. “Verbalizacija negativnih misli i osjećaja pomaže vam da one napuste vaše tijelo. Zbog toga savjetovanje pomaže i zbog toga je važno imati dobru bazu prijatelja na koje se možete osloniti”, dodaje terapeutkinja.

4. Pričajte sa sobom

Ako nemate s kim pričati, to vas ne treba spriječiti da izbacite sve negativnosti iz svog sistema, tvrdi Pankhania i dodaje da je u tom slučaju najbolje pričati sam sa sobom. “Koliko god ovo ludo zvučalo, vjerujte mi, djeluje. Zove se tehnika – prazne stolice, istražite”, dodaje.

5. Pišite

“Stres je sastavljen od negativnih emocija i negativnih misli koje gomilamo u tijelu i koje utječu na normalno funkcioniranje tijela”, objasnila je Pankhania. Savjetuje da napišete u pismu sve što vas muči. Jednostavno je, jeftino i ne morate ništa cenzurirati jer pismo ionako nećete nikome poslati.

6. Opuštanje i meditacija

Odvojite malo vremena samo za sebe. Naučite kako pravilno disati i posvetite se meditaciji, savjetuje Julie Montagu, nutricionistica i instruktorica joge.

“Istraživanja su pokazala da trebate izdisati dulje nego što udišete, tako ćete utjecati na vaš centralni živčani sustav, razbistriti misli, stabilizirati emocije i smanjiti stres”, kaže Montagu.

7. Isključite mobitel

“Isključite svu tehnologiju barem na pola sata. Odvojite se od svih izvora informacija koje vam pretjerano zamaraju mozak. Okrenite se stvarima koje su zaista bitne. Primijetit ćete koliko zaista provodite vremena s računalom i mobitelom”, kaže Montagu.

8. Pozitivna afirmacija

“Podsjetite se na sve dobro u vašem životu. Prije nego odete u krevet, napišite listu stvari na kojima ste zahvalni. I prisjetite se ljudi koji vam najviše znače u životu”, savjetuje Montagu.

9. Pronađite hobi

Radite ono što volite i pronađite vremena za hobije, to će značiti puno za vaše mentalno zdravlje.

10. Naspavajte se

“Trebali biste spavati 7-8 sati svaku večer. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte s maskom za spavanje ili boljim zamračivanjem sobe. Jako je bitno da spavate kvalitetno jer to utječe na vašu sposobnost idućeg dana”, kaže Montagu.

Izvor: N1

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments