Kako roditelj može biti siguran da će mu se dijete povjeriti ako ima neki problem?

30 mar

Odnos roditelja i djece plod je zajedničkog truda i rada, svakodnevnih razgovora te stalnog njegovanja i ulaganja u taj odnos. Mjera vlastitog ulaganja u odnos, ali i pozicija moći koju zauzimate u odnosu sa vašim sinom ili kćerkom, utiče na bliskost koju imate. Ukoliko provodite slobodno vrijeme zajedno razgovarajući i poštujući ličnost djeteta, dajući mu pri tome mogućnost da se osjeća uvaženim i ravnopravnim članom obitelji, njegujete bliskost i jačate vaš odnos. Samo onda kad se osjećamo ugodno i sigurno u nekom odnosu, kad znamo da ćemo dobiti potporu, a ne osudu, spremni smo sa drugima podijeliti svoje probleme, a tako je i sa mladima.

Mom and teenager in conversation

Možda će se djevojčice lakše otvoriti majkama ili će dječaci biti bliži očevima i prije od njih tražiti pomoć, jedno je sigurno – bez obzira na spol, potpora roditelja je jednako važna, možemo reći ključna za pravilan razvoj djeteta. Budite uz dijete, kako za velike tako i za male stvari, aktivno saslušajte kad to od vas traži, pohvalite i podržite ga kada je to potrebno tako da u vama vidi sigurnu luku. Jedino na taj način možete postići da budete osobe kojima će se obratiti za pomoć. Također, budite svjesni da postoje stvari o kojima je mladima teško razgovarati s roditeljima. Vaša uloga kao roditelja je, u svakom slučaju, da im pokažete da ste im na raspolaganju i da vam se mogu obratiti ako požele.

Šta kažu mladi: Prije svega, treba svoje dijete dobro poznavati i primijetiti da se nešto čudno događa s njim jer mi (djeca) to baš lako ne znamo sakriti. (Sonja, 18)

Nekad se mladi jednostavno ne osjećaju sigurno. Neke stvari radije vole izbrbljati raji i čut’ njihov stav nego to reći roditeljima koji ih mogu i nagrdit za to. (Emina, 17)

*Ovaj tekst je dio materijala Uputstvo za „upotrebu“ tinejdžera koji je nastao u okviru projekta kNOw risks  Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

(Visited 190 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments