Kako potaknuti žensko poduzetništvo?

22 mar

Žensko poduzetništvo je jedan od snažnih generatora gospodarskog rasta, jer direktno utječe na kreiranje novih vrijednosti. Žene su ogromni neiskorišteni potencijal. Kako potaknuti žensko poduzetništvo?

Poticaji za žensko poduzetništvo
Žensko poduzetništvo najviše raste u najsiromašnijim zemljama poput Afrike, te u razvijenim zemljama u kojima država nije previše socijalno osjetljiva prema ženama.

U Africi žene pokreću biznise iz nužde, kako bi si osigurale egzistenciju. Najveći udio ženskog poduzetništva u gospodarstvu je u SAD-u i Australiji gdje nema plaćenog porodiljnog dopusta. Žene koje ne žele ostaviti bebu od nekoliko mjeseci i ići na posao, pokreću biznis kako bi si osigurale kakvu-takvu fleksibilnost.
Europske zemlje s druge strane imaju većinom plaćeni porodiljni dopust. Skandinavske zemlje omogućuju fleksibilno radno vrijeme, uvedene su kvote, ali je to sve zaživjelo samo u javnom sektoru. Privatni sektor nije privlačan ženama, a kamoli da bi ih imali dovoljno na vodećim pozicijama.

I zašto bi se onda neka žena koja ima sigurnost i fleksibilnost na poslu odlučila za poduzetništvo koje je puno rizika i neizvjesnosti? Kritična masa nezadovoljnih žena postoji, vjerojatno manje u takvim savršenim uvjetima, ali ima ih. Nužda tu nije generator pokretanja biznisa, nego jednostavno poduzetnički duh, dobra poslovna prilika.

Pomognite poduzetnicama kao i ostalim ženama
Žensko poduzetništvo je većinom mikro poduzetništvo, od svega nekoliko ljudi. Takav biznis si ne može dozvoliti da vlasnica ode na porodiljni dopust i da je nema godinu dana. Ako je biznis na početku, porodiljni dopust je nezamisliv. Treba zaraditi da bi uopće mogao ići na porodiljni dopust.

Stoga je takva nesigurnost velika prepreka ženama za pokretanje biznisa. Poticaji za žensko poduzetništvo se uglavnom odnose na tvrtke koje su već zrele, imaju barem jednog zaposlenog i posluju s dobiti. Nema poticaja za poduzetnice na početku poslovanja.

Zagrebačka i još pokoja županija i Ministarstvo poduzetništva daju poticaje za poduzetnike početnike, pri čemu žene dobivaju nekoliko bodova više jer su žene. Pri tome je moguće dobiti poticaj za čuvanje djece, ali samo u maksimalnom iznosu od 5.000 (poticaji za poduzetnice i početnike Zagrebačke županije), odnosno 10.000 kuna (Ministarstva poduzetništva) ?! To je dovoljno za nekoliko mjeseci platiti dadilju, odnosno vrtić.

U poduzetništvu nema podjele između života i posla, ima samo život i posao odjednom. Rad s djecom, sastanci s djecom…tu bi od velike pomoći bile subvencije za čuvanje djece, čak i pomoć u kući.

Poduzetnici s malom djecom poduzetnički inkubator nije od velike pomoći. To je isto kao da ide na posao. Treba organizirati čuvanje djece, tko će ih odvesti, dovesti. Zato bi inkubator ženskog poduzetništva trebao imati i organizirano čuvanje djece.

Edukacija za poduzetnice
Prema našim istraživanjima, poduzetnice i one koje to žele postati najviše muči izrada poslovnog plana i procjena isplativosti i održivosti poslovne ideje.

Iako su obrazovanije od muškaraca, žene nisu sklone preuzimanju rizika i nemaju dovoljno samopouzdanja, što je nužno u poduzetništvu. Kad i pokrenu biznis, nemaju viziju rasta i njihove tvrtke zbog toga većinom ostaju male i ne ostvare svoj puni potencijal.

Zbog toga su ženama potrebni treninzi prilagođeni posebno njima, kao što su trening samoprezentacije, pregovaranja, prodaje…

http://www.womeninadria.com

(Visited 141 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments