Kako postati uspješan preduzetnik 12 savjeta vlasnika Dalas Maveriksa?

5 maj

Ko je Mark Cuban?

Mark Cuban je američki milijarder čije se bogatstvo procenjuje na 2,8 milijarde dolara. 2011. godine je zauzimao 459.mesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi. Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je napravila najveću pojedinačnu online kupovinu. Vrednost transakcije je bila 40 miliona dolara. Vlasnik je nekoliko kompanija od kojih su najpoznatije:

  • NBA tim Dalas Maveriks,
  • Filmska produkcije Magnolia Pictures,
  • Lanac bioskopa Landmark Theatres

Ako je neko toliko postigao u životu i pokrenuo toliko start-upa, onda sigurno zna tajnu preduzetništva i zato ova pravila treba pažljivu pročitati. Slede 12 saveta Marka Kubana za pokretanje uspešnog biznisa.

12 pravila za pokretanje uspešnog biznisa

1. Ne otvarajte vlastitu kompaniju ukoliko to nije vaša opsesija ili ogromna ljubav.

2. Ukoliko unapred imate razrađenu izlaznu strategiju, taj posao nije vaša opsesija.

3. Zaposlite ljude za koje smatrate da će voleti da rade u tom radnom okruženju.

4. Prodaja je najbolja, leči sve. Detaljno razradite na koji će način vaša kompanija zaraditi novac te na koji ćete način ostvariti zacrtani plan prodaje.

5. Budite svesni vaših glavnih prednosti i kompetencija, na njih se fokusirajte i budite najbolji u vašem poslu. Platite ljude koji imaju najbolje kompetencije. Izuzev glavne delatnosti, zapošljavajte ljude koji će se lako uklopiti u vašu korporativnu kulturu, a nisu previše `skupi`.

6. Aparat za espreso? Jel se šalite? Ručak je prilika da odete iz kancelarije i razgovarate. Dan ima 24 sata, a ako ljudi vole ono što rade, pronaći će načina da provedu što više vremena obavljajući svoj posao.

7. Kancelarije su nepotrebne. Otvoreni prostori omogućuju svima da budu u toku s trenutnim radnim tempom i pružaju osećaj zajedništva. Nema ništa privatnog u start-up kompaniji. Moj najveći strah bila je mogućnost da ću slučajno zaposliti nekog ko želi izgraditi poslovno carstvo.

Bežite što dalje od osobe koja  želi leteti prvom klasom ili imati sekretaricu. Ona vam nije potrebna te će vam `zagaditi` kompaniju.

8. Što se tiče tehnologije, radite s onim što vam je poznato, a to je ujedno i najjeftiniji način. Ako znate koristiti Apple ili Vistu, služite se njima. Budući da se ovde radi o start-upu, to podrazumijeva tek nekolicinu zaposlenih.

Dajte im da rade s onom tehnologijom s kojom su već upoznati.

9. Kompanija treba biti u jednom nivou. Ukoliko imate menadžere koji odgovaraju drugim menadžerima iznad njih, verovatno ćete propasti.

Tek kada se proširite izvan granica start-upa, onda možete zapošljavati menadžere koji će kreirati strategiju razvoja firme.

10. Ne trošite novac na nepotrebne stvari.

11. Ne koristite usluge PR kompanije.

Umesto toga probajte lično kontaktirate ljude i prezentovati im informacije na manje suvoparan način. Naposletku, njihov je posao objaviti nešto novo te će biti oduševljeni takvim pristupom, umesto PR pamfleta. Kad uspostavite kontakt s ljudima, postanite njihov izvor informacija. Ako ste pametni, koristiće vaše mišljenje vrlo često.

12. Neka posao bude zabavan vašim saradnicima. Kontrolišite nivo stresa u kancelariji i nagradite svako dostignuće vašeg osoblja. U mojoj prvoj kompaniji MicroSolutions, nakon što smo imali rekordnu prodaju u mesecu ili je neko napravio nešto zaista posebno, hodao bih po kancelariji s novčanicama od sto dolara i delio ih prodajnom timu. Imali smo i `službeno` piće kompanije – Kamikaze. Svaku noć smo vodili zaposlenike u bar te im svima kupovali jednu ili deset rundi.

Project-management-srbija.com

(Visited 100 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments