Kako postati stjuardesa?

10 sep

Biti stjuardesa mnogima deluje kao posao iz snova. Putujete, uvek ste doterani, upoznajete zanimljive ljude, međutim treba imati na umu da je to zaista težak posao koji zahteva fizičku i psihičku spremnost, i nije iznenađenje što stjuardese imaju beneficirani radni staž.

Pre nego što se upustite u ne tako jednostavan proces apliciranja za kabinsko osoblje prvo se zapitajte:

-Da li je to zaista nešto što želim da radim?

-Da li sam u stanju da radim 20h dnevno nasmejana, našminkana, na štiklama i velikim brojem putnika koji čekaju da ih poslužim u avionu?

-Mogu li da podnesem život u stranoj zemlji, koja se znatno kulturološki razlikuje od moje, daleko od porodice i prijatelja?

-Da li sam u stanju biti u poktretu 24/7 čak i tokom Božića, Nove godine i ostalih praznika?

Ako ste na sva pitanja odgovorili pozitivno možete da krente sa konkretim potezima i postupkom za apliciranje.

Osnovne kvalifikacije

-Da imate minimum 21 godinu
-Da ste visoki 212 cm na vrhovima prstiju (sa podignutim rukama)
-Završena srednja škola
-Da tečno govorite engleski (dodatni strani jezici su uvek prednost)
-Da ste fizički i psihički zdravi
-Da ste spremni da se preselite u inostranstvo i tamo idete na obuku

Kako treba da vam izgleda CV i kako da ga unapredite

Sami znate da se uvek prijavljuje veliki broj kandidata i zbog toga je nabolje da CV bude kratak, pregledan na jednoj strani, sa dodatom slikom veličine pasoša u poslovnom izdanju sa blagim osmehom.

Za posao stjuarta i stjuardese dobro je ukoliko u CV-ju imate da ste radili u hotelima na bilo kojoj poziciji, kafiću, restoranu, butiku, na brodovima, kao i bilo koje vrste usluga i rada sa strankama i sve druge poslove koji se mogu podvesti pod customer service. Ukoliko nemate ovako nešto u CV-ju, savetujemo vam da pokušate da  steknete bilo kakvo iskustvo na nekim od navedenih poslova i samim tim sebe proverite da li ste u stanju da radite sa ljudima. To su poslovi koji njih zanimaju, dakle isključivo pružanje usluga mušterijama (services).

Bitno je da znate razliku između Open day i Assessment Day:

Open Day (Otvoreni dan kada kandidati dolaze i prijavljuju se na licu mesta i ulaze u selekcioni proces)

Assessment Day (kada vas kompanija pozove na osnovu vaše online aplikacije, što znači da ste već prošli prvi eliminacioni krug)

Izdvoji smo vam nekoliko najprestižnijh kompanija gde možete da pogledate online process apliciranja:

Qatar Airways

Emirates Airlines

Etihad Airways

Uvek je dobro da popunite online prijavu jer tako vas kompanija može obavestiti i pozvati na Assessment Day, ali ukoliko vas ne pozovu to vas ne sprečava da odete na Open day.

Sledeći korak je da se informišete kada kompanija organizuje Open Day u vašem gradu ili u blizini. Otvoreni dani se održavaju obično u većim gradovima, kod nas su najčešće u Beogradu nekoliko puta godišnje zavisno od kompanije.

Procedure su uglavnom iste za sve kompanije, naravno sa manjim razlikama.

Kako se treba obući za Open Day

Prvo i osnovno pravilo: Oni žele da vas vide kao kabinsko osoblje (Cabin Crew), zato tako morate i izgledati!

Muškarcima  kosa treba da je uredna, potšišana i stilizovana sa malo gela. Morate biti uredni i obrijani. Poželjano je da obučete odelo sa košuljom i kravatom po mogućnosti, cipele moraju biti čiste i ispolirane.

Devojke treba prvenstveno da izgledaju čisto i uredno. Kosa treba da je podignuta u pundju, ukoliko neko ima kraću kosu može i rep, a ukoliko je potpuno kratka kosa onda je najbolje da se skloni sa lica uz pomoć nekog rajfa ili šnalica. Izgled treba da bude poslovan, što podrazumeva košulju, pantalone ili suknju ne kraću od kolena i sako. Cipele treba da budu poslovne, niske potpetice i obavezno sa zatvorenim prstima, dakle ne sandale. Ukoliko nosite suknju, čarape bi trebalo da budu u boji kože. Nokti treba da su uredni, lak neutralne boje. Devojke treba da budu našminkane, ali svakako umereno. Isto važi i za nakit – ništa upadljivo.

Selekcioni proces

Nemojte kasniti!!! Open day počinje tačno u 9h, zapamtite da je u avijaciji tačnost izuzetno bitna.

Za Open day je neophodno da poneste:

-CV
-6 fotografija (format za pasoš)
-2 fotografije cele figure  (10×15 cm) u poslovnom izdanju
-2 fotografije cele figure (10×15 cm) u casual izdanju
-Kopiju pasoša
-Fotokopije diploma
-Olovke

Uvek pre nego što odete na Open day detaljno proverite sve informacije na zvaničnom sajtu kompanije jer uvek mogu da postoje odstupanja od navedenog zavino od kompanije!

Prilikom predaje CV-ja presudan je izgled, stav i CV naravno. Dakle budite opušteni, prirodni, nasmejani, samouvereni. Pitaće vas par pitanja, gde radite, koliko imate godina, da li ste ranije dolazili i slično i to je taj prvi utisak koji trebate da ostavite. Slobodno vežabajte dijalog kod kuće pred ogledalom ili sa nekim.

Ako prođete selekciju

Ukoliko prodjete prvu eliminacinu fazu evo šta mozete ocekivati:

Test enleskog jezika  

Potrudite se da se upoznate sa terminologijom koja je isključivo vezana za posao.

Grupni zadaci i zadaci u parovima  

Nastup je bitan, držanje, govor i da pokažete da ste dobronamerni i timski igrač.

Finalni intervju

Žele da vide koliko ste ustvari motivisani. Svojim odgovorom treba da ih ubedite ne da volite da letite i hoćete da obidjete svet, već da ste svesni da je to težak i zahtevan posao, ali da vi volite velike izazove i da želite da date sve od sebe da u ovome uspete, i da vidite sebe kao cabin crew. Ako ste sve faze uspešno prošli dobićete obaveštenje u roku od četiri nedelje i uputstva za zdravstveni prgled i možete se početi spremati za odlazak.

Korisni saveti

Doručkujet dobro pre, ponesite vodu, možda čak i energetsko piće. Već smo vam naveli, ali  ponestite i olovke, dođite sa pripremljenim i organizovanim dokumentima, poželjno je da dođete  bar pola sata ranije, budite diskretni, ne namećite se i strpljivo čekajte svoj red.

Kakonaposao.com

(Visited 9.842 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments