Kako postati programer i započeti uspješnu IT karijeru?

30 okt

U želji da započnu uspešnu karijeru u svetu informacionih tehnologija, mladi se sve češće opredeljuju za kratke kurseve koji garantuju znanja u ovoj oblasti.

Ali šta se dešava u praksi?

IT kadar nedostaje celom svetu, i Srbiji treba ogroman broj programera. Ukoliko ste mladi, imate godinu-dve iskustva, možete da zaradite i više od 1.000 evra.

Mnoge kompanije će, pored teoretskog znanja, tražiti i iskustvo potrebno za rešavanje kompleksnih poslovnih izazova. Kursevi i kratke obuke ne mogu da istreniraju programere za ozbiljno projektovanje.

“Da li možete da postanete hirurg za mesec dana? Činjenica je upravo da je programiranje kompleksna grana, programiranje, baze, veb-dizajn, poput medicine“, kaže Komnen Lalović, profesor strukovnih studija na ITS-u

Na fakultetima i stručnim školama programiranja stiče se strukturirano znanje koje se zasniva na temeljnom savladavanju gradiva bez preskakanja koraka.

“Svi oni koji osete, kad im prvi kod, neka je to najprostija aplikacija, proradi, onaj adrenalin i onu sreću koju oni osete, od njih će definitivno biti dobri programeri“, kaže Svetlana Anđelić, profesor strukovnih studija na Visokoj školi za informacione tehnologije.

Kompanije se trude da animiraju dobre stručnjake na sve načine – od omogućavanja kliznog radnog vremena do raznih pogodnosti. Ali to važi samo za one najbolje koji znanje nisu stekli preko noći.

Podaci iz prakse

Praksa pokazuje da je za uspešno započinjanje IT karijere, neophodno najmanje 12 meseci učenja, bez obzira na predznanje, omogućiti sve što je potrebno za vaš prvi posao.

Za kvalitetno savladavanje gradiva je potrebno vreme, ali i stalna podrška predavača, mentora i za oblast za koju se usavršavate. Zato, da biste postali IT stručnjak, potrebno je da napravite prave odluke u vezi sa svojim obrazovanjem, kako biste se na pravi način pripremili za izazove koji vas očekuju na budućem poslu.

Odabirom kvalitetne škole ili fakulteta bićete sigurni da ste na pravom putu kada je vaše stručno usavršavanje u pitanju. Ukoliko razmišljate o trogodišnjem ili četvorogodišnjem školovanju uzmite u obzir sve prednosti i nedostatke, kako biste na kraju doneli pravu odluku o upisu.

Jedna od prednosti višegodišnjeg školovanja je širina stečenog znanja, ali često se postavlja pitanje da li je takav sistem zaista svrsishodan. Proučavanje sporednih predmeta koji nisu strogo vezani za ono zbog čega ste i upisali fakultet može u velikoj meri da oteža školovanje. Česti su slučajevi i da studenti odustaju od fakulteta zbog nekoliko predmeta koje ne mogu da savladaju, a koji čak i nisu stručni.

Neretko visokoškolske IT ustanove ne reaguju dovoljno brzo na moderne tendencije i promene u IT industriji, koje su zbog razvoja sve moćnijih tehnologija veoma česte. Zbog toga se dešava da se proučavaju prevaziđene metode rada umesto da se pažnja fokusira na najnovije inovacije i iskustva.

Šta treba da podrazumeva kvalitetna IT edukacija?

U najboljim školama stiče se strukturirano znanje koje se zasniva na kvalitetnom i temeljnom savladavanju gradiva bez brzanja i preskakanja koraka. Da bi se obradila kompleksna materija potrebno je vreme jer nije važno samo koliko vremena provedete učeći, već je bitno i da se usvojeno znanje slegne, primeni u praksi i pređe u rutinu. Na ovaj način vam neće promaći detalji koji su od ključne važnosti.

Ovakav način učenja moguć je samo ukoliko predavači i mentori imaju na raspolaganju dovoljno vremena da se posvete svakom učeniku. Za razliku od instant-kurseva, ozbiljne ustanove posvećuju pažnju svakom polazniku kako bi ga maksimalno pripremile za izazove koji ga očekuju na budućem poslu.

Mnoge kompanije će, pored teoretskog znanja, tražiti od vas i iskustvo potrebno za rešavanje kompleksnih poslovnih izazova. Upravo zato se u svim boljim obrazovnim ustanovama akcenat stavlja na praktične zadatke kao i na rad na samostalnim i timski orijentisanim projektima. Na ovaj način stiče se iskustvo koje će svaka kompanija ceniti.

Kvalitetno obrazovanje pruža vam priliku i za sticanje priznatih diploma i međunarodnih sertifikata koji su veoma cenjeni na tržištu i omogućavaju vam da mnogo lakše pronađete posao. Takvo znanje je jednostavno nemoguće steći u roku od nekoliko nedelja, naročito ako je reč o polazniku koji je početnik u programiranju ili nekoj drugoj grani informacionih tehnologija.

IT industrija pruža prilike za sjajnu karijeru, ali uspešne kompanije zauzvrat zahtevaju od kandidata za posao konkretna znanja, profesionalnost i želju za konstantnim unapređivanjem veština. Stručnjaci iz ove oblasti moraju svakodnevno da se usavršavaju, a sve je mnogo lakše kada imate punu podršku kvalitetne obrazovne ustanove.

B92.net

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments