Kako postati (i ostati) organizovan?

5 dec

Pree nego vas i zvanično uvedem u prvo majsko javljanje, osećam potrebu da vam se izvinim na manjku postova u proteklih nedelju dana. Konstantna žurba, mnogo obaveza i rokova, uticali su da se osetim iscrpljeno i ne previše inspirisano, tako da mi je bilo neophodno da nekoliko dana u potpunosti budem offline i da se isključivo posvetim svojim najbližima. Verujem da me razumete i da nećete zameriti na manjku blogo-javljanja. Od večeras, resetovanog i relaksiranog uma i tela, vraćam se standardnom ritmu i obećavam postove na dnevnom nivou.

Ovaj večerašnji biće posvećen temi koja je upravo usled tog pomenutog brzog života i ritma, postala izuzetno važna i popularna. Pričamo o organizaciji vremena. Oblast u kojoj sama sebe i dalje treniram i samodisciplinujem, ali o kojoj sam vremenom naučila više i spoznala koji trik. Upravo tim malim saznanjima i trikovima, biće posvećen večerašnji post. Neće tu biti nikakvih velikih mudrosti, krupnih otkrića ili ičeg sličnog. Biće to osvrt na sve one stavke kojih ste i sami svesni ali koje ste, iz ovih ili onih razloga, smetnuli s uma i zanemarili. Stoga, neka tekst pred vama bude poput našeg zajedničkog podsetnika i male motivacione lektire, kojem ćete se vraćati onda kada vam obaveze okupiraju dan i kada vas usled rokova uhvati panika. Recept kojeg ću se i sama držati.

Budite ranoranioci

”Ko rani, dve sreće…”. Davno rečena i nikad prevaziđena istina. I to kažem iz ugla nekog ko je dugo bio u suprotnom taboru, odnosno zakleti noćobdija. Jednom kada sam svoj organizam istrenirala da se budi rano izjutra (u mom slučaju to je između 7 i 7:30h), shvatila sam svu prednost takvog životnog ritma. Pogotovo što sam mogla da ga uporedim sa onim kojim sam ranije primenjivala a koji je podrazumevao rad do kasno u noć i san do podneva. Razlike su nemerljive. Od više raspoloživog vremena, preko lepšeg osećaja u glavi i telu, do užitka koje donose jutarnji rituali. Stoga, prvi i najvažniji korak u vašoj misiji bolje organizovanog života jeste upravo rano buđenje. Pogotovo ukoliko ste na studijama ili radite od kuće, te to nije stavka koja se podrazumeva. Učinite je takvom i shvatićete svu njenu prednost.

Rasporedite svoje obaveze

Kada se razbudite i završite sa svojim jutarnjim ritualima (o mojim ste mogli da čitate u OVOM postu) krenite sa organizacijom svog dana odnosno sa raspoređivanjem svojih obaveza. Konkretan primer bi izgledao ovako:

8 – 8:30h vežbanje;
8:30 – 9h tuširanje i doručak;
9 – 10h mejlovi & poruke;
10h – 11:30h fotografisanje postova;
11:30 – 13: 30h pisanje postova;
13:30 – 14h mejlovi;
14 – 15h – ručak i odmor;
itd.

Ovo je banalizovani primer u kojem sam se koristila obavezama koje su najčešće stavke mojih radnih dana, ne bih li vam pokazala na koji način se dan može organizovati. Bitno je sebi dati vremenski rok za određene zadatke kako ne biste na uštrb jednih potpuno zanemarili druge. Kod mene je to najčešće slučaj sa mejlovima. Kada sam shvatila da su upravo oni stavka koja mi najčešće remeti radni dan (jer ih ima stalno i previše) rešila sam da za njih odredim tačan vremenski period i posvetim im se isključivo tada. U suprotnom sve drugo bi trpelo. Stoga, ako primetite da neki vid obaveza vama remeti planirano, isprobajte rešenje u vidu ovakvog rasporeda. Ujedno, biće vam lakše da u okviru zadatih rokova rasporedite sitnije zadatke i držite se svoje to do liste, jer je opšte poznato da ništa ne nagoni na produktivnost koliko cajtnot. Uz rasporede ovog tipa, cajtnot sami sebi namećete, odakle sledi i bolja realizacija planiranog.

Svaku obavezu ispratite to-do listom

Pripadam onoj grupi ljudi koja čvrsto veruje u moć to do lista. Veru sam zasnovala na sopstvenim iskustvima koja su me nebrojano puta uverila u efektnost ”listanja” obaveza. Stoga, od srca preporučujem da svaki svoj zadatak, bilo da se tiče pranja veša bilo važne poslovne obaveze, prenesete na listu i štiklirate stavku po stavku iste. Zašto? Zbog psihološkog momenta. Jer, ništa ne motiviše koliko precrtana lista obaveza. Stoga, svaku iole komplikovaniju obavezu izdelite na menje zadatke i prenesite je na papir. Ili pak na aplikaciju, poput Wunderlist, o kojoj sam pisala u OVOM postu. Svako novo ”štikliranje” doneće novu dozu zadovoljstva i samopouzdanja.

Ponovite se adekvatnim planerom

Ovo je stavka koja je u odnosu na prethodne možda i najmanje važna, ali je u mom slučaju doprinela izuzetnom napretku u vidu organizacije. Efekat je sličan onom kada pred početak vežbanja sebe opremite novom sportskom garderobom, pa je sama pomisao da je obučete motiv više da se predanije posvetite treninzima. Nešto slično se dešava i sa novim planerom. Kada vidite njegove neispisane stranice, sve te redove i kolone spremne da se ispune obavezama, informacijama i zadacima imaćete daleko više volje da to isto što pre učinite. Pogotovo ako su rokovnici lepog i zanimljivog dizajna, što je nama ženama izuzetno bitno. Stoga, častite sebe jednim takvim. Moja preporuka su uvek planeri iz ponude Uređenog haosa i oni koji se mogu naći u knjižari Vulkan.

Instalirajte korisne aplikacije

Ukoliko umesto klasičnih planera, agendi i rokovnika, birate svoj smartphone i aplikacije za organizaciju, dobra vest je da imate zaista pozamašan i šarenolik izbor istih. One koje lično najčešče koristim jesu Google kalendar i pomenuta Wunderlist, dok sam vrlo lepe reči čula za Sunrise Calendar i Any.do. Na ovu tome skoro je pisala i draga Cyber Bosanka odnosno Hana Kazazović (čiji blog obožavam!) koja je vrelo lepo i detaljno opisala svoje iskustvo sa aplikacijom Evernote, te bacite pogled na NJEN POST. Dakle, kao što rekoh, izbor je veliki i širok, samo je potrebno naći one aplikacije koje će vama najbolje odgovarati.

I tu bi se moja lista malih trikova o boljoj organizaciji završila. Kao što već napisah, po sredi su momenti koji su dobroj većini vas već poznati, ali koje opet, dobra većina nas, nikako da primeni, jer… Pa i nema nekih valjanih razloga jer sve je samo stvar volje. Te magične reči koju sam u mnogo navrata spomenula kao krucijalni momenat naše svakodnevnice. Bez nje, sve je teško a sa njom ne postoji nemoguće.

Ipak, najbolje od svega jeste činjenica da je ona već tu, u našim glavama i samo je pitanje hoćemo li je dozvati ili ćemo joj dozvoliti da je zaklone letargija, dosada, mrzovolja. Znam, lako je reći, teško primeniti. Ali i na tu temu napisah par saveta te bacite pogled na njih OVDE. Nadam se da će vam pomoći, koliko i večerašnja lista. Kao i uvek tu sam za vaša pitanja, sugestije, predloge. Jer, ne zaboravite, vi zajedno sa mnom kreirate ovaj blog. Do idućeg javljanja… Vaša B.

Branasdivineworld.com

(Visited 295 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments