Kako otići i zaposliti se u Australiji?

3 nov

Ako dobro vladate engleskim jezikom i imate bar tri godine radnog iskustva, na pola ste puta da nađete solidno plaćen posao u Australiji. Australija se čak i u opaloj privredi suočava sa deficitom kvalifikovane radne snage.

Na listi deficitarnih zanimanja nalazi se stvarno širok spektar, od knjigovođa, menadžera, inženjera, učitelja, medicinskih radnika do tesara, bravara i vodoinstalatera. Prosečna plata je u rasponu od 3.900 do 4.800 evra.

Lična karta zemlje

Broj stanovnika: 22.507.617

Površina: 7.741.220 kilometara kvadratnih

BDP: 65.869 dolara po glavi stanovnika

Valuta: Australijski dolar

Najveći gradovi: Sidnej, Kanbera, Melburn, Brizbejn, Pert

Koji su poslovi traženi i kolike su plate

Prosečna plata u Australiji se kreće u rasponu od 3.900 do 4.800 evra. Poslednjih godina traženi su medicinski tehničari i lekari, a posla ima i za fitnes instrukture i dadilje.

Dokumenta potrebna za vizu

Dobijanje radne vize u Australiji u proseku traje oko šest meseci. Bolja je varijanta za početak uzeti turističku vizu.

Prvo, trebalo bi da prikupite preporuke vaših poslodavaca, dokaze o kvalifikacijama i obrazovanju, poreske izveštaje, bankovne izvode i druge papire koji prikazuku vaš finansijski i obrazovni status. U zavisnosti od vrste australijske vize, može biti neophodno da imate autentičnu poslovnu ponudu od strane poslodavca u Australiji.

Postoje dve vrste radnih viza. Prve sponzorišu poslodavci. Odnose se na one kojima su priznate kvalifikacije i hoće da nađu posao u Australiji, nakon što su obezbedili garancije poslodavca. Druga vrsta radne vize naziva se “Program migracije opštekvalifikovanih radnika” i važi za one koji nemaju garancije poslodavca, ali imaju kvalifikacije u zanimanjima koja se traže u Australiji. Vize se izdaju i registruju elektronskim putem. Za radnu vizu polaže se jednostavan test na kome dobijate poene na osnovu kvalifikacija, znanja jezika i diploma. Ko ima visok broj poena, ima i prednost u prijavljivanju za vizu.

Kada odeljenje za imigraciju prihvati vašu prijavu za australijsku vizu, započeće policijske i zdravstvene provere. Zdravstvene preglede mogu da obavljaju samo registrovani imigracijski lekari, a policijska stanica u vašem prebivalištu treba da pruži dokaz da nemate krivični dosije.

Ukoliko ste venčani ili imate partnera, važno je da predstavite nju ili njega u najboljem mogućem svetlu pošto ćete na razgovoru u ambasadi biti razmatrani kao par.

Diplome i znanja

Podnosioci zahteva za radnu vizu moraju imati između 18 i 45 godina, dobro vladati engleskim jezikom i imati položen IELTS test. Ovaj test nije jedini međunarodno priznati test engleskog jezika, ali je jedini koji australijske vlasti priznaju u svrhu izdavanja vize. Doškolovavanje u Australiji jedan je od najsigurnijih načina kako prosečna osoba može legalno na duže staze doći do Australije, jer većina diploma iz Srbije nije automatski priznata u Australiji, pa je potrebno proći kroz proces nostrifikacije. Ako nemate završen “deficitarni” fakultet, to je najbolja opcija. Uskoro, 8. oktobra u Beogradu se održava Drugi sajam australijskog obrazovanja u Srbiji zainteresovani mogu da se bliže informišu o ponudi za studiranje. Od 1. jula 2016. Srbija je sa nivoa rizika 3 (najveći nivo rizika, koji traži najobimniju dokumentaciju za vizu) prešla na srednji rizik 2, što je za sve koji žele da se presele u Australiju svakako dobra vest. Smanjen je i broj klasa studentskih viza sa osam na dve i uvedeno je onlajn apliciranje.

Korisni linkovi

Ambasada Australije u Beogradu nalazi se na adresi Vladimira Popovića 38-40. Broj telefona ambasade je 011/ 330-3441, a radno vreme je od 8.30 do 14 sati. Informacije o vizi, carini ali i najtraženijim zanimanjima nalaze se na sajtu ambasade. Portal “BestJobs” nudi vam takođe veliki raspon poslova u ovoj zemlji. Na ovom linku naći ćete listu deficitarnih zanimanja u Australiji za 2016. godinu.

Koliko je teško zaposliti se u Australiji?

Relativno je teško, posebno ako ne govoriš jezik. Najteže je ovde gde sam ja, jer srpska zajednica u Kanberi nije posebno velika. Lakše je naći zaposlenje u većim gradovima poput Sidneja, Melburna i Perta, čak i ako ne govoriš engleski jezik, jer je mnogo veća populacija naših ljudi u tim gradovima i dosta njih ima privatne agencije ili prodavnice u kojima je moguće naći posao.

Koje su prednosti života i rada u inostranstvu?

Osnovna prednost je ta da ako si zaposlen, znaš da ćeš dobiti platu na vreme. Ako nisi zaposlen i primaš socijalnu pomoć, koja je prilično minimalna, primoran si da konstantno tražiš zaposlenje. Najteže je naći posao u svojoj struci, jer naše diplome ovde nisu priznate. Pojedini su se snašli tako što su završili neku australijsku školu, pa su potom našli posao u struci, ali mnogi građani Srbije ovde rade kao čistači u raznim kompanijama, tržnim centrima ili pak na građevini.

Kakve su mogućnosti za napredovanje?

Stranci nam nisu baš nešto mnogo naklonjeni i teško se napreduje na radnim mestima, upravo zbog toga ko smo i odakle smo. Puni su predrasuda, iako nas cene na poslu kao stručne i odgovorne i dalje se teško napreduje ili nalazi bolji posao, posebno ako ste stariji.

Ukoliko želite da odete u Australiju kako biste radili, osnovni uslov za dobijanje vize za kvalifikovane radnike je da budete visokokvalifikovani za neko od zanimanja za kojima postoji visoka potražnja u Australiji.

Blic.rs

(Visited 2.449 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments