Kako (ne) napisati CV – gluposti koje vas mogu koštati posla!

13 maj

Životopisi najčešće predstavljaju prvi kontakt između kandidata i poslodavaca, zbog čega imaju važnu ulogu prilikom prijave za zapošljavanje. Svi želimo ostaviti što bolji prvi dojam i često iz neznanja i/ili nepažnje radimo greške koje vas mogu koštati posla.

Da bismo te poštedjeli bruke i skratili ti muke pri pronalasku onog pravog posla, pitali smo poslodavce od čega im se diže kosa na glavi i koje greške u životopisu ne opraštaju. Uz to, zamolili smo ih za savjete i odgovore na najčešće nedoumice oko životopisa.

Iskreni i pismeni

U životopisu prvenstveno budite iskreni. Neće vas zaposliti ako vas na samom početku uhvate u laži. Pripazite na točnost informacija. Ne želite da vas kontaktiraju na mail adresu ili broj koji više ne koristite ili koji ste pogrešno napisali.

Pripazite i na pismenost. Od vas se očekuje da je životopis pravopisno i gramatički korektan, bez obzira na vašu struku. Tekst uvijek možete provjeriti na ispravi.me.

Selfie ostavi za Instagram

Obratite pažnju na fotografiju koju stavljate u životopis. Razmislite je li prikladna i profesionalna i kakav dojam njome ostavljate.

Iskustvo i posao

Većinu studenata muči nedostatak radnog iskustva. Ako nemate formalnog radnog iskustva možete navesti druge aktivnosti kroz koje ste stekli korisna znanja i vještine: projekte na fakultetu, seminare, izborne kolegije, stručnu praksu, volontiranja, sudjelovanje na natjecanjima, angažman u različitim udrugama ili studentske poslove.

Životopis nije esej

Nemojte duljiti. Nekoliko stranica nabrajanja raznih poslova koji nisu relevantni za mjesto na koje se prijavljujete neće impresionirati poslodavce, dapače. Životopis bi trebao biti uredan, strukturiran, pregledan i sadržavati osnovne informacije.

Sadržaj prije forme

Vizualno atraktivni životopisi zanimljivi su i privlače pažnju, ali ljepota nije presudna. Sadržaj je taj koji će osvojiti poslodavca. Svoju kreativnost možete pokazati, posebno ako se prijavljujete za radno mjesto za koje je poželjna ta osobina.

careerdate.fer.hr

(Visited 384 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments