Kako napisati dobar CV za prijavu na konkurs za posao?

25 dec

Pisanje biografije odnosno CV-ja, neizostavni je dio u akciji traženja posla, tačnije, to je jedan od prvih koraka.

Podsjetite se, za početak svih detalja u vezi sa radnom biografijom, datuma kada ste diplomirali, proverite prosjeke i tačne nazive seminara koje ste pohađali, nađite sertifikate o završenim kursevima jezika…

Zatim, istražite firmu u kojoj se prijavljujete za posao!

Poznavanje firme je jedan od osnovnih uslova za sastavljanje dobrog CV-ja, jer Vi treba da odgovarate potrebama firme, tako da je preporučljivo pisati.

Probajte da se zamislite u poziciji osobe koja čita Vaš CV! Tako ćete najlakše otkriti šta bi potencijalnom poslodavcu moglo da zasmeta.

Postupak pisanja CV-a

Kad krenete sa pisanjem, najprije ide naslov. Najbolje je centrirano na vrhu ctranice napisati (Biografija). Ispod naslova dolaze ime i prezime i kontakt podaci: vaša adresa, brojevi fiksnog i mobilnog telefona, i imejl adresa, datum i mjesto rođenja…
Radno iskustvo je nešto što je preporučljivo da potencirate odmah poslije osnovnih podataka. Prvo navedite najskorije iskustvo, a onda po datumima nabrojite ostale angažmane.
Navedete radno mjesto i opišete svoja postignuća na tom radnom mestu ukratko. Naravno, navedite ime firme gdje ste radili. Ako nemate iskustvo, nemojte CV početi ovom rubrikom već krenite sa obrazovanjem, a u rubrici “Radno iskustvo” napišite da ste spremni brzo da učite.

Obrazovanje je sljedeća rubrika. Navedite posljednju diplomu koju ste dobili i krenite sa nabrajanjem ostalog stečenog obrazovanja po datumu unazad. Navedite prosjeke iIi tačno profesionalno zvanje koje ste stekli. Osim fakulteta, mastera i ostalih vidova formalnog obrazovanja, obavezno dodajte sve kurseve i seminare koje ste završili. Naravno upišite datume i ime organizatora obuke.
Strani jezici su medju bitnijim kriterijumima za poslodavce. Ovdje kratko i jasno navedite koje jezike govorite i na kom ste nivou znanja.

Interesi i hobiji su poželjni, ali samo ako imaju neke veze sa očekivanjima poslodavca. Ako želite da konkurišete na mjesto pedijatra u domu zdravlja, nikoga neće zanimati što tri godine idete na časove trbušnog plesa!
Dobro je da u CV uvrstite preporuku bivšeg poslodavca ili, ako nemate radno iskustvo, preporuku profesora s fakulteta koji ste završili.

Dodatne veštine
To su vještine koje poslodavci dodatno priželjkuju, pored akademskog znanja. Na primer: IT vještine , timski rad, dobrotvorni rad, učešće u nekim prijektima od značaja za zajednicu itd. Dakle, navedite sve što se može dobro primeniti na poslu za koji konkurišete.
Propratno ili motivaciono pismo je dokument koji dodatno šaljete uz CV. Ne bi trebalo da pismo bude duže od pola stranice. Ovde ćete objasniti zašto ste baš Vi pravi izbor za radno mesto za koje konkurišete.
Dužina CV-ja
Obično je to jedna strana A4 formata. Ne pretjerujte sa podacima i opširnim izlaganjima. Naravno, podrazumevaju se beli papir i crna slova, bez šara, aplikacija, boja…

Najčešće greške
– Predug CV
Niko ne želi da čita dvije ili više strana opširnih opisa iskustava i postignuća, koliko god ona bila zanimljiva . Uvijek imajte na umu da poslodavci imaju da pročitaju nadesetine biografija.
– Greške u pisanju
Gramatičke i greške u kucanju su zaista neprihvatljive. Ukazuju na površnost osobe koja je dokument pisala, na neodgovornu osobu, osobu koja ne provjerava urađene poslove…
– Font
Tekst treba da bude maksimalno jasan i čitljiv, bez stilističkih i ukrašavajućih fontova. Koristite veličinu 10 ili 12, a naslov boldujte i koristite veličinu 14. Preporučljiv font – Times New Roman.
– Formatiranje
Formatiranje teksta poput podvlačenja, podebljavanja slova ili korišćenja zvezdica u nabrajanju treba da naglašava vaša postignuća i izdvaja bitnije činjenice. Podvučeni treba da budu samo naslovi odjeljaka, kao što su dosadašnje iskustvo, obrazovanje, interesi, karakteristike ličnosti. Ne preterujte sa ovakvim uređivanjem teksta.
I da ponovimo važnost sastavljanja biografije po meri konkursa. Poslodavci vole da vide da ste napisali CV baš za tu priliku.

Saznajlako.com

(Visited 5.520 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments