Kako LinkedIn pomaže ženama u napredovanju

5 jun

“Stakleni strop“ za žene više nije potpuno neprobojan. U probijanju može pomoći i Linkedin na kojem žene predstavljaju svoje sposobnosti i dolaze na rukovodeće pozicije.

Već je poznato da ponekad i superiorna kompetencija, znanje i sposobnosti žena u preduzećima ne znače da imaju jednaku šansu za napredovanjem kao i njihove muške kolege na istim pozicijama. To se još naziva “stakleni strop“ (eng. „glass ceiling“) koji je prije 30-ak godina popularizovao ugledni list Wall Street Journal kako bi opisao prepreke s kojima se žene suočavaju u napredovanju u svojoj karijeri i koje ih sprečavaju da dosegnu vrh korporacijske hijerarhije ili da napreduju na društvenoj i političkoj hijerarhiji.

Ipak, izgleda da bi u smanjenju tih razlika u mogućnosti napredovanja na najviše pozicije žena i muškaraca mogla pomoći društvena mreža Linkedin. Naime, ta stranica omogućuje svojim članovima ne samo da se profesionalno povežu, nego da svoj potrofilo razrade do najmanjih potrebnih detalja, te predstave svoja znanja i mogućnosti, što često nije moguće ni u kratkim životopisima, pa čak ni na razgovorima za posao.

Linkedin sve više postaje i mjesto na kojem se traži sposobna radna snaga, uz životopise se obavezno uključuje i profil na mreži. Zanimljivo je isto tako spomenuti da su i istraživanja pokazala da ljudi vrlo rijetko iznose pogrešne informacije na svom profilu Linkedina, jer do njih mogu svi registrovani korisnici, a to znači da su one vrlo lako provjerive i osporive.

Za žene koje su pak sposobne preuzeti najviše upravljačke pozicije, kao što su predsjednice uprava, zamjenice predsjednica i druge rukovodeće pozicije postoji posebni ogranak Linkedin mreže. Baza podataka s nazivom „The Global Board Ready Women“ uspostavljena je u decembru 2012. godine na inicijativu „European business school“ i uz potporu potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding. Ona sadrži podatke o ženama koje imaju znanja, iskustva, obrazovanje i sve potrebne vještine da preuzmu najviše položaje u korporacijama, te je svakim danom sve veća.

www.posao.ba

(Visited 114 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments