Kako kroz srednju školu do boljeg sebe?

29 dec

Veliki dio srenjoškolaca prije ili kasnije postane dio neke školske sekcije. Ukoliko ste srednjoškolac te gajite afinitete prema argumentovanoj diskusiji i retorici i želite da unaprijedite vaše kritičko razmišljanje, onda je debata prava sekcija za vas.

debata

Ali, šta je zapravo debata? Postoji mnogo definicija, ali kada se izvuče opšta pouka iz njih, debata je argumentovana diskusija na određenu tezu. Tokom debate, debatanti ne iznose svoje stavove i negiraju tuđe, već upijaju tuđi stav, shvataju ga, prihvataju, ali nakon toga daju svoje viđenje. I to je najbolji način za izgradnju mišljenja i stava.

Jer, ukoliko smo spremni da saslušamo, razumijemo, te prihvatimo nečije stavove o određenoj temi, onda smo mnogo bogatiji, jer uvijek u sebi imamo i afirmaciju i negaciju. Ne, nije to skepticizam, to je racionalizam, jer racionalna osoba uvijek prihvata racionalan argument, a onaj s kojim se apsolutno ne slaže sluša, upija, nastoji da shvati. To je zapravo debata. Građenje sebe i građenje drugih. Konstantna misao i prispitivanje nas samih.

Takođe, u debati imate priliku da upoznate neke izvanredne ljude, da ostvarite prijateljstva i da čujete briljantna riješenja. Debata vremenom postaje stil života, stepenica gore, temelj našeg misaonog svijeta. Ako postanete debatant, očekujte mnogo stresa, emocija, suza i smijeha. Očekujte život. Jer je život upravo to. Konstantna promjena. Panata rei.

Tekst nastao u suradnji AsuBiH i hocu.ba

(Visited 157 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments