Kako je Sarajlija u Londonu promijenio živote beskućnika

12 mar

Petar Paduh, rođeni Sarajlija koji je kao 15-godišnjak napustio glavni grad Bosne i Hercegovine, danas u Londonu pomaže beskućnicima.

Paduh je stigao u London sa 15 godina, 30 njemačkih maraka u džepu i znao je isto toliko riječi engleskog. Danas, ovaj 39-godišnji uspješni biznismen pomaže beskućnicima da pronađu posao tako što im besplatno daje kompjutere.

Kroz ovu inicijativu, osobama koje sebi nisu u mogućnosti priuštiti kompjuter i internet, Paduh pomaže da online pristupe tržištu rada. Inicijativa je pokrenuta u Camden Townu i 10 osoba je već dobilo laptope. Paduh je izrazio nadu da će ih biti bar 1.000.

“Znam kakvu razliku ovo može napraviti. Imao sam 15 godina kad sam došao u London kao izbjeglica iz Bosne. Pomoglo mi je da radim ono što sam želio. Bio sam u mogućnosti da pišem biznis planove i pisma što mi je otvorilo mnoge mogućnosti”, sjeća se 39-godišnji Paduh.

Jedan od beskućnika koji je dobio laptop kaže da je u proteklim godinama imao itekako poteškoća da pronađe posao.

“Kada su projekti kao što jer ovaj na raspolaganju za ljude poput mene, to je velika stvar. Ja sad mogu komunicirati sa svojom porodicom preko e-maila i na taj način obnoviti te mostove. Zaista to cijenim”, kaže muškarac koji je dobio laptop.

Projekt je pokrenut kroz njegovu kompaniju Socialbox.biz koja pomaže dobrotvornim organizacijama da uštede novac na IT stvarima. On kaže da približno 7.000 beskućnika u Londonu nema pristup internetu.

“Stigao sam ovdje, ne znajući što me očekuje, ali sam znao da želim uspjeti. Nisam znao što me ovdje očekuje, nije bilo lako. Bio je to težak put, ali ja sam se trudio, učio engleski, završio školu, a potom i fakultet, radio razne poslove i napokon uspio”, kazao je Paduh.

N1info.com

(Visited 243 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments