Kako je Oprah Winfrey postala najmoćnija Amerikanka?

19 dec

Najmoćnijoj i jednoj od najbogatijih žena svjetskog showbusinessa, Oprah Winfrey, publika doslovno jede iz ruke već dvadeset godina, senatori uz njenu pomoć postaju predsjednici i moglo bi se reći da sve što Oprah dotakne pretvara u zlato.

Oprah Winfrey je proglašena najmoćnijom ženom u Americi, bogatstvo joj se procjenjuje na 1,2 milijarde dolara, a njena emisija već godinama tuče rekorde od 30 milijuna vjernih gledatelja svakoga tjedna. Osim toga, mnogi joj pripisuju veliku zaslugu što je prvi put u povijesti za američkog predsjednika izabran Afroamerikanac, njen najdraži političar, senator Barack Obama.

Oprah Winfrey, Barack i Michelle Obama

Već više od dvadeset godina Oprah Winfrey je suverena vladarica američkog talk showa, ali ona je i mnogo više od toga. S godinama je izgradila moćan poslovni imperij, stekla poznanstva među najmoćnijim ljudima svijeta, brojnim političkim vođama i velikim zvijezdama iz svijeta zabave. Njen utjecaj na malog čovjeka je golem i u skladu s tim ona je u mogućnosti utjecati na mase. U čemu je tajna ovakvog golemog uspjeha žene, koja je usprkos tome što je odrasla u teškim uvjetima siromašnog Mississippija, bila seksualno zlostavljana i imala probleme s drogom uspjela postati najmoćnija žena Amerike, a možda i cijelog svijeta? Na to bi se pitanje moglo odgovoriti jednostavnom rečenicom, možda i floskulom, da Oprah Winfrey nije odustala od svog sna da učini svijet boljim mjestom, da pomaže malim ljudima, ponajprije ženama, i da pritom cijelim putem uspjeha ostane svoja.
Sve je počelo 1983. godine kada je mlada i ambiciozna Oprah Winfrey dobila mjesto voditeljice polusatnog jutarnjeg talk showa na čikaškoj televiziji. Svom je tadašnjem šefu na prvom intervjuu rekla da je crnkinja, da ima previše kila, ali da se ne misli uljepšavati, već da emisiju namjerava voditi upravo takva kakva jest, ali da će u nju uložiti sto posto svoje nepokolebljive osobnosti. Očito je ta iskrenost bila presudna i Oprah je dobila posao. U samo mjesec dana emisija je postigla toliku gledanost da je zasjenila tadašnjeg vodećeg talk show voditelja Phila Donahuea te joj je emisija preimenovana u ‘The Oprah Winfrey Show’.

Kraljica etera u mlađim danima

Budući da je bila na ugovoru s čikaškom televizijom, godinu dana kasnije uputila se odvjetniku Jeffu Jacobsu da se savjetuje o novom ugovoru. Upravo je taj susret bio presudan za transformaciju još jedne televizijske voditeljice u moćnog medijskog mogula. Jeff joj je savjetovao da, umjesto da potpisuje daljnje ugovore s televizijskom kućom i bude talent koji radi za druge, osnuje vlastitu kompaniju i bude sama svoj šef. Tako je i bilo. Godine 1986. njih su dvoje osmislili i osnovali Harpo, produkcijsku kuću koja je preuzela ‘The Oprah Winfrey Show’ kao samostalan projekt. Oprah je Jeffu prepustila deset posto dionica kompanije, a ona je do danas ostala vlasnica preostalih devedeset posto.
Jeff Jacobs je ostao njen najvjerniji suradnik, za kojeg malo tko zna, čovjek iz sjene, od najvećeg povjerenja kraljice etera. Procijenio je da tajna uspjeha nije u nezasitnom zarađivanju novca, već u sposobnosti da se taj novac zadrži i da se ne ulaže u brojne druge projekte. Upravo je to glavna strateška tajna ovog moćnog dvojca koji je uspio stvoriti zavidno medijsko carstvo. U skladu s tim Oprah dvadeset i nešto godina uspješno odolijeva raznim ponudama da prodaje svoje ime, da licencira proizvode poput parfema, hrane, knjiga, filmova. Ako je poželjela proširiti područje djelovanja, onda je to činio Harpo, pa je tako u sklopu njenog talk showa pokrenut ‘Oprah’s Book Club’, a nekoliko godina kasnije i časopis O, The Oprah’s Magazine. Većina knjiga koje je Oprah predstavila u svom knjiškom klubu uskoro se pojavila na broju jedan po čitanosti te se prodavala u milijunima primjeraka, dok se časopis uspio promaknuti u jedan od najtiražnijih u Americi, a svaku je njegovu naslovnicu bez iznimke krasila upravo Oprah. Oba su projekta postigla izniman uspjeh te je više nego istinito da sve što Oprah zamisli i odluči ostvariti postiže zlatnu zaradu. U čemu je, dakle, tajna uspjeha?

Oprah je zahvaljujući urođenom talentu uspjela balansirati između ozbiljnog i komercijalnog, između nedodirljivog svijeta velikih zvijezda showbusinessa i običnih ljudi. Jednog dana će u svojoj emisiji ugostiti Brada Pitta, a sljedećega će s jednakim entuzijazmom raspravljati o problemima žena koje ulaze u menopauzu. Pozvat će u emisiju Lauru Bush da priča o žrtvama 11. rujna, a odmah nakon nje pjevačicu Britney Spears. Ona je uspjela zvijezde približiti malom čovjeku, uspjela je izbrisati granice te nedodirljivosti i uvjeriti običnog čovjeka da je sveamerički san moguć. Njezina je poruka: ‘Svatko je odgovoran za svoj život’, a ta se izjava prodaje dobro kao McDonald’sovi proizvodi. Čovjek je krojač vlastite sudbine, može ostvariti sve što zamisli, a pritom se ne sramiti sebe, svoga porijekla ili niskih strasti. U skladu s tim ona već dvadeset godina sa svojom publikom gaji odnos povjerenja u kojem ona, kao njihov guru, priznaje svoje mane i nikada se ne predstavlja kao netko drugi. Upravo joj zato nijedan skandal nije uspio narušiti ugled, pa ako neki njen bivši dečko odluči iznijeti na vidjelo da je Oprah ranih osamdesetih s njim pušila crack, kraljica će se opet šarmantno izvući iz svega i ponoviti da ona nije svetica i da je ljudski griješiti. U tog je momka bila zaljubljena preko ušiju, no mladost ju je onemogućila u hladnom rezoniranju pa se, eto, Oprah s njim i drogirala (‘I bring all my stuff with me, what you see is what you get.’).

Najbolje prijateljice Oprah i Gayle s Annom Wintour na modnoj reviji

U skladu sa svojim bankovnim računom, Oprah i živi svoj život iz snova. Osim velebne rezidencije u Montecitu u Kaliforniji, ona posjeduje nekretnine diljem SAD-a i šire. Ima kuće u Coloradu, na Havajima, u Floridi, stanove u New Jerseyju, Chicagu… Njen ured u Chicagu uređen je za posao i uživanje, pa su tamo izgrađeni spa centar i teretana, a posebno mjesto je uređeno za njene voljene pse. Iako je javna prijateljica s brojnim poznatim osobama iz svijeta zabave, Oprah najviše od svega voli sebe i svoju najbolju prijateljicu Gayle King povesti na modnu reviju ili u šoping, a poslije toga roštiljati bezmasne ražnjiće na svome imanju. Ona će za gala večeru obući glamuroznu haljinu svog omiljenog dizajnera, a ako je zabole noge, skinut će cipele iako je u društvu Nelsona Mendele i svijetu pokazati divlju hrskavicu na desnom stopalu.
Neposrednost i iskrenost postavili su je na mjesto obožavane osobe diljem Amerike, ali i doveli u nezavidan položaj da se o njoj govori sve i svašta. Njeno blisko prijateljstvo s Gayle King godinama je bilo tumačeno kao prikrivena homoseksualna veza, a muški partneri s obje strane protumačeni su samo kao paravani. Oprah je nedavno u svome časopisu O, kojeg je glavna urednica upravo spomenuta Gayle, odlučila javno progovoriti o tom škakljivom pitanju. Njezin je odgovor bio oprahovski iskren: ‘Gayle i ja imamo jednu posebnu vezu ljubavi i prijateljstva za kakvu ne postoji naziv niti kategorija. Da smo lezbijke, mislim da mi ne bi bio ni najmanji problem svijetu reći: Da, ja sam gay!’ Gayle se nadovezala rekavši, da je Oprah muškarac, ona bi bila njen prvi izbor, no budući da su obje žene, sve ostaje na najboljem prijateljstvu zauvijek.
Druga stvar koja škaklja interes javnosti je činjenica da Oprah Winfrey nema djece. Nije tajna da su Oprah dok je bila vrlo mlada silovali muški rođaci i da je sa samo četrnaest godina zatrudnjela, no dijete je zbog preranog rođenja umrlo. Iako ona sama nikada tu brutalnu istinu nije navodila kao opravdanje za to što nema potomstva, ipak je moguće tu odluku opravdati preživljenom traumom. Čini se da su je život u neimaštini i djetinjstvo u brutalnim uvjetima ponukali da osnuje internat za mlade djevojke u Južnoj Africi i tako da svoj doprinos u pomaganju ugroženim djevojčicama te im omogući bolji život. Za njih kaže da su upravo one njezina djeca i da ih voli kao rođena majka. Iako su i u školi izbili razni skandali vezani uz seksualno zlostavljanje i maltretiranje djevojčica, Oprah je odlučna u svom naumu i spremna se boriti za njih svim silama, u čemu joj bezrezervnu podršku pruža njen životni partner Stedman Graham.

Oprah nekad i danas

Stedman i Oprah zajedno su već više od dvadeset godina, no svoju vezu nikada nisu okrunili brakom. Mnogi to pripisuju Oprinoj nemogućnosti da nekome prepusti svoje stopostotno povjerenje, a i ona sama dolijeva ulje na vatru povremeno izjavljujući da je Stedman ljuti i da će sve svoje bogatstvo ostaviti voljenim psima, a njemu neće dati ni dolara. Iako su prekidali i mirili se, Stedman je bez obzira na status ostao jedan od rijetkih stalnih oslonaca u njenom životu. Prije nekoliko godina Oprah mu je prekid isplatila milijunima dolara, pa se spekulira da je tim iznosom zapravo platila njegovu šutnju.
Bilo kako bilo, čini se da su jedini problemi koji trenutno muče kraljicu etera kilogrami viška koje je uspjela nabaciti u posljednjih godinu dana. Godinama je propagirala razne dijete, treninge, vježbanje, suzdržavanje od pretjerane konzumacije slatkog, ali, eto, ni ona nije uspjela zadržati svoju dojučerašnju liniju. Vjerujemo da jadnoj Oprah zaista nije lako po tom pitanju, no sigurni smo da je i nju nasmijala teorija poznatog američkog blogera Pereza Hiltona, po kojoj Oprah kao vladarica svemira naprosto mora biti velika kako bi mogla širiti ljubav i pozitivnu misao diljem svog velikog carstva.

Tportal.hr

(Visited 352 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments