Kako izabrati pravog kandidata za posao?

12 mar

Iako su razgovori za posao odgovornost menadžera za ljudske resurse, često se dešava da ne postoji osoba koja u firmi radi na toj poziciji. Tada se zaposleni snalaze tako što potencijalne kandidate intervjuišu oni koji su na srodnim pozicijama i koji bi mogli da postave relevantna pitanja.

Međutim, i ako se razgovor obavi uspješno, osoba bez iskustva u upravljanju ljudskim resursima neće moći da donese previše zaključaka i odgovori na pitanja poput onih: da li kandidat odgovara, kako se postavlja u različitim situacijama, da li dobro prihvata kritiku.

Ovo je lista od nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da izvedete finalne komentare dok ne pronađete kvalitetnog HR menadžera, koji vam u tome može pomoći.

Ispitajte radoznalost kandidata

Posmatrajte osobu koja sjedi ispred vas i pokušajte da razumijete sve što vam govori. Slušajte i ono što nije izgovoreno kako biste došli do informacija koje vam mogu biti značajne.

Džon Svanciger, generalni direktor kompanije Manta, tvrdi da je radoznalost prvo što zapazi kod kandidata. On se stoga trudi da na razgovoru daje komentare koji su neodređeni da bi podstakao osobu sa kojom razgovara da postavlja pitanja i na taj način procijeni da li se može uklopiti u tim. Po njegovom mišljenju, ovakve osobe su sklone tome da istražuju, bolje rješavaju izazove i probleme na koje nailaze i mogu biti vrijedni članovi tima.

Posmatrajte ambiciju…

…i procijenite u kojoj mjeri vam odgovara.

Nekada preambiciozni kandidati mogu imati napadan stav i samim tim djelovati nepristupačno i prepotentno. Međutim, ukoliko primijetite da je osoba ambiciozna, da želi da napreduje i da se usavršava, a pritom je spremna i više da se potrudi kako bi napredovala, iskoristite to u svoju korist.

Den Blek, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za zapošljavanje mladih talenata, otkriva da je po njegovom mišljenju ključ u odabiru pravog čovjeka njegova sposobnost da se oporavi od udarca i snaga da se suoči sa novim izazovima.

Kako teče razgovor?

Možda najbitniji utisak od svih jeste onaj koji se tiče adaptabilnosti osobe sa kojom razgovarate. Da li vam se čini da može da se uklopi u vaš tim i kako može funkcionisati sa ostalima?

Ispitajte opšte stavove kandidata prema životu, zajednici u kojoj žive i etici. Izložite kompanijsku kulturu i posmatrajte reakcije kandidata na to što govorite. To je prvi korak da saznate odgovor na pitanje da li ste kompatibilni.

Stiv Hov, generalni direktor kompanije EY, na jednoj konferenciji je otkrio da sam sebi uvijek postavi pitanje: “Da li bih ja volio da radim u istoj kancelariji sa ovom osobom? Da li bi moj tim to volio?” I tek na osnovu toga može zaključiti da li je to prava osoba za posao.

Kandidata će uvijek biti više nego otvorenih pozicija. Isto tako, svako radno mjesto ima osobu kojoj pripada i obrnuto. Nekada finalna odluka zavisi od stepena iskustva, nekada od obrazovanja, a nekada od motivisanosti kandidata da uči, radi na sebi i usavršava se zajedno sa cijelim timom.

Posao HR menadžera jeste da ljude motiviše da se unapređuju i da zajedničkim trudom i radom dođu do ciljeva koji su zacrtani. Da bi u tome bili uspješni, moraju poznavati kako zaposlene, tako i kulturu kompanije, izazove sa kojima se susreću i sposobnost svakog pojedinačnog člana tima da prevaziđe probleme na koje nailazi.

Ekapija.com

(Visited 229 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments