Kako i zašto razviti saradnju mladih na Balkanu? Specijalno za Hoću.ba upoznajte dio tima novog Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO)

14 avg

Specijalno za Hoću.ba platformu govore novoizabrani koordinatori lokalnih ogranaka Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) u Beogradu, Prištini i Podgorici. RYCO je nastao prije nešto više od godinu kao prvo međudržavno tijelo koje će finansijski podržavati regionalnu saradnju mladih na Balkanu, a osnovale su ga Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija. Sjedište je u Tirani, a u preostalim zemljama bit će formirani lokalni ogranci. Ono što je posebno zanimljivo da u Upravnom odboru pored 6 ministara sjedi u jednakom statusu i 6 omladinskih delegata. Uskoro ćemo predstaviti i njih.

Krenare, Marija i Edin osim što su već dugo aktivni u radu sa mladima i što su aktivno učestvovali u samoj uspostavi RYCO-a koja je trajala nekoliko godina, izabrani su na konkursu da budu prvi koordinatori lokalnih ogranaka u Prištini, Beogradu i Podgorici koji su prije nekoliko sedmica i počeli sa radom.

 

 

Pitat ćemo ih zašto je uopće važan RYCO i regionalna saradnja mladih?

MARIJA: Smatram da je od izuzetne važnosti jer vlade regiona po prvi put pokazuju spremnost da podrže razmene i saradnju mladih i njihove zajedničke projekte. Do sada su ovakve programe uglavnom podržavale strane ambasade i medjunarodne organizacije, a manjkalo je političke volje i finansija iz domaćih budžeta. RYCO nameće dugoročnu obavezu i odgovornost našim vladama i otvara brojne mogućnosti za mlade u regionu.

EDIN: Ovo je jedna od najznačajnijih stvari koje su se dogodile mladim ljudima u regionu poslednjih godina. Konačno sada u regionu postoji nezavistan institucionalni mehanizam koji će se baviti pitanjima povezivanja mladih u regionu, te kroz povećanje mobilnosti posebno raditi na izgradnji porušenih mostova među mladim ljudima u regionu i uspostavljanju saradnje. Kako protiče vrijeme, a posebno od sukoba koji su se dogodili tokom devedesetih godina, čini mi se da ne postoji manja već naprotiv sve snažnija potreba za povezivanjem mladih ljudi, razbijanju stereotipa i predrasuda koje postoje među njima i u konačnom smanjenju etničke distance koja je na zabrinjavajućem nivou.

KRENARE: RYCO će biti prozor za mogućnosti za mlade Zapadnog Balkana prvo da komuniciraju međusobno, zatim da sarađuju i da doprinesu razvoju regije. Unaprijeđenje trenutne situacije I razvoj demokratskih vrijednosti odgovornost je svih nas da bismo imali razvijenu regiju. Sada i ubuduće mladi regije imaju jedinstvenu šansu da iskoriste ovaj mehanizam za te procese. Ja zaista vjerujem da će RYCO poslužiti kao konkretan korak pomirenju u regiji, kao što vjerujem da bez regionalne saradnje neće biti niti evropskih integracija.

MARIJA: RYCO će ohrabriti mlade da svoje raspuste, ekskurzije, dočeke Novih godina, radne prakse, istraživačke projekte, muzičke festivale, kulturne produkcije, sportske turnire i dr, organizuju i provode u gradovima i selima regiona i stvaraju neraskidive veze i uspomene za čitav život.

Krenare Gashi – Do nedavno je bila na čelu Mreže omladinskih centara Kosova koje okuplja 21 centar. Završila je Ekonomiju na Univerzitetu u Prištini, a trenutno je na MBA Programu Staffordshire Univerziteta. Od jula je koordinatorica RYCO-a za Kosovo.

 

 

Edin Koljenović –  Dugogodišnji aktivista civilnog sektora u Crnoj Gori, posebno angažovan kao koordinator programa Građanske alijanse i Inicijative mladih za ljudska prava gdje se bavio pitanjima participacije mladih u procesima kreiranja politika i donošenja odluka, ali i programima povezivanja i razmjene mladih ljudi u regionu. Od jula je koordinator RYCO-a za Crnu Goru.

 

Marija Bulat – Aktivna u civilnom sektoru preko 20 godina. U osnovnoj školi postaje aktivna članica Saveza izviđača Srbije i započinje svoj volonterski angažman koji je okrunjen funkcijom generalne sekretarke Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). Radi i kao trenerica i konsultantkinja na nacionalnom i međunarodnom nivou. Od jula je koordinatorica RYCO-a za Srbiju.

 

 

Uskoro lokalni ogranci bit će otvoreni i u Sarajevu i Skopju. I njih ćemo predstaviti na Hoću.ba. Do tada više o RYCO-u možete naći informacija na webu: www.rycowb.org ili ga pratite na Facebook stranici.

– – – r y c o – – –

Info platforma Hoću.ba kroz saradnju sa Francuskom ambasadom prati proces kreiranja RYCO-a. Za više informacija o procesu nastanka RYCO-a, njegovom statutu, kao i samom konceptu šta će podržavati ovaj ured posjetite stranicu: www.roadtoryco.com.

ryco 2

(Visited 657 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments