Kako finansirati vlastiti biznis?

4 feb

download

Sve na papiru izgleda sjajno, no kada odlučite da krenete u realizaciju ideje shvatite da Vam je prva i glavna kočnica novac. Treba da znate da savjet u poslovnom svijetu tražite od profesionalaca, a ne od prijatelja. Kako ćete doći do njih – jednostavno raspitajte se ko je u Vašoj branši ili poslu kojim namjeravate da se bavite najbolji i kontaktirajte ga.
U međuvremenu istražite sve mogućnosti od potencijalnog ulaska u partnerstvo, venture kapitala, angel investitora do crowfundinga.

Ako nemate dovoljno sredstava za pokretanje biznisa, možda imate partnera koji je voljan s Vama započeti poslovanje!? Ako je odgovor da, vodite računa da je partnerstvo slično braku: partneri trebaju imati sličan sistem vrijednosti, te unaprijed dogovoriti koja je čija uloga i jasno sve staviti u pisanom obliku. Nemojte dozvoliti da Vam biznis propadne u samom početku zato što se niste dogovorili kako podijeliti zaradu koja počne dolaziti. Ne zaboravite da ukoliko ulazite s nekim u partnerstvo morate definirati i postotno sudjelovanje u neto dobiti na kraju godine.

S druge strane, postoji venture kapital (VC) – to je vrsta rizičnog kapitala, tj. predstavlja specijalizirane firme koje ulažu u novoosnovana preduzeća za koja postoji očekivanje da će donositi profit po visokim stopama. VC kompanije ulaze u vlasničku strukturu firme, te unaprijed slažu vlastitu strategiju izlaska iz nje. Dakle, nije im cilj ostati vlasnik preduzeća, nego izaći iz vlasništva i na taj način zarađuju na razlici između sredstava uloženih u vlasništvo i dobivenih prodajom vlasničkog udjela.

Prethodno smo istakli i angel investitore. Vjerovatno ste čuli za njih, a u slučaju da niste pojasnit ćemo – oni su u pravilu pojedinci poznati u društvenoj zajednici koji ulažu svoja sredstva u novoosnovane firme. Anđeli djeluju ili zasebno ili u grupi anđela. Modeli ulaska u firme mogu biti kroz ulazak u vlasničku strukturu ili formiranjem potraživanja od anđela (odnosno obaveze za preduzeće). Kao i kod venture kapitala tako i anđeli imaju vlastitu sliku firme za narednih nekoliko godina te izlaznu strategiju kada i pod kojim uslovima izlaze iz vlasništva ili potraživanja prema firmi.

Kao treća opcija postoji i crowdfunding, noviji način finansiranja poduzetničke ideje od većeg broja pojedinaca. Postoje specijalizirane firme koje na svojim portalima prezentiraju, između ostalog, i poduzetničke projekte, te ukoliko se posjetiteljima portala ideja proizvoda ili usluge doista sviđa oni praktički glasaju svojim novcem (ulozima) i na taj način se prikupljena sredstva ulažu u pokretanje poduzetničke ideje. Kod nas je to na Balkanu još uvijek „egzotičan pokušaj“, ali zato strancima nije, tako da ih možete vrbovati.

O čemu god od poslovnih opcija razmišljali, zapamtite – savjet tražite od profesionalca! Mi Vam u nastavku predlažemo da pročitate šta stručnjaci sa biznis magazina Inc savjetuju:

Poslovnisvijet.ba

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments