Kako do posla? Njemačka očajnički traži stručni kadar širom svijeta

18 jul

Dok je politička i pravna nesigurnost te opća apatija uzrokovana svakodnevnim politikantstvom i životu u prošlosti iz Bosne i Hercegovine proteklih godina otjerala desetine, pa i stotine tisuća ljudi, razvijene europske zemlje i dalje očajnički traže radnu snagu. Tako je, kako navodi posrednička platforma Employland u svom priopćenju, potražnja za njegovateljima u Njemačkoj od 2015. godine porasla za skoro 50 posto.  Trenutno samo za njegovanje starih i bolesnih nedostaje 35 tisuća profesionalnog osoblja.

– Slično situacija je i sa babicama – broj natječaja za to radno mjesto se duplirao od 2017. Do 2030. nedostatak osoblja u zdravstvu narasti će na skoro milijun osoba – pored 165 tisuća liječnika, nedostajat će i 800 tisuća drugog medicinskog osoblja. Bez dolaska imigranata sa ovim zanimanjima, zdravstvena i njegovateljska djelatnost se nalazi pred nerješivim problemom, navodi se u priopćenju.

Nedostatak kadra

Dodaje se kako je doskora bilo potrebno pola godine da bi se dobilo slobodno radno mjesto njegovatelja, a poboljšanja nema na vidiku – na osnovu demografskog razvoja bit će sve više ljudi u Njemačkoj kojima je potrebna njega, a naspram kojih će biti sve manja grupa njegovatelja. Ovaj trend se ne odnosi samo na medicinske tehničare i njegovatelje, babice i akušerske sestre su oskudan resurs. Internacionalna roditeljska inicijativa “Mother Hood” je 2017. izdala upozorenje u vezi sa putovanjima za trudnice – u mnogim dijelovima Njemačke, zbog zatvorenih porođajnih sala i nedostatka babica ne može jamčiti siguran porođaj.

– Samo jak priliv imigranata sa ovim zanimanjima može da riješi problem, ističu. Međutim, kako se nastavlja, u cijelom tom procesu postavlja se i niz pitanja – Kako da zainteresirani iz drugih zemalja pronađu odgovarajući posao u Njemačkoj? Kako da se poklopi ono što ide jedno uz drugo: kvalificiran stručni kadar i atraktivni poslodavci? Kako se baviti propisima o priznavanju kvalifikacije i boravišnoj dozvoli? Koji uvjeti se moraju ispuniti kako bi se radilo u Njemačkoj? Dio odgovora daje navedena platforma.

Kako do posla u Njemačkoj?

Tako naglašavaju kako je znanje njemačkog jezika na B2 razini uvjet za zanimanja u zdravstvu i njegovateljstvu. Može da se konkurirati i sa znanjem na razini A2. Kroz odgovarajuće tečajeve jezika i uz podršku budućih poslodavaca, to znanje može da se usavrši Njemačkoj i podigne na neophodnu B2 razinu.

– Traženje posla iz drugih zemalja u Njemačkoj može biti skupo. Alternativno može da se registrira stručni kadar iz cijelog sveta na posredničkoj platformi www.employland.de i napravi svoj osobni profil. Njemački poslodavci traže na platformi nove suradnike i kontaktiraju ih. Kandidati ne snose troškove posredovanja. Dodatno uz posredovanje, Employland se, po želji, brine i o pravnim formalnostima, na primjer boravišnoj dozvoli ili dobivanju priznanja kvalifikacije, koje je uslov za obavljanja medicinskog zanimanja. Troškove za pravne usluge, po pravilu, snosi tvrtka koja je uspješno regrutirala novog suradnika, ističe se u priopćenju.

Uz sve to, tvrde kako se kriza stručnog kadra ne odnosi samo na zdravstvo i njegovateljstvo, ona se jasno osjeća u mnogim sektorima. Protiv ovog trenda, kako dalje stoji, Savezna vlada planira da olakša pristup njemačkom tržištu rada Zakonom o imigraciji stručnog kadra. Navode kako bi bez odgovarajuće imigracije do 2030. u Njemačkoj nedostajalo skoro pet milijuna radnika, rezultat bi bio gubitak u iznosu od preko 500 milijardi eura, kako prognozira konzultantska firma Korn Ferry.

S obzirom da je navedeno priopćenje na jezicima koji se koriste na prostorima zapadnog Balkana, te kako se i na samoj Internet stranici mogu naći podaci na ovdašnjim jezicima, jasno je kako Njemačka i dalje itekako cilja na radnike iz regije.

pogled.ba

(Visited 314 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments