Kako do plate od 1000 eura uz prekvalifikaciju?

26 maj

Iako zvuči kao naučna fantastika, uz prekvalifikaciju, i to besplatnu na internetu, moguće je da imate platu oko 120.000 dinara u Srbiji.
Ova zarada vas čeka u oblasti informacionih tehnologija, internet marketinga i prodaje.

Za početak dovoljni su dobro poznavanje engleskog jezika i volja. Naime, portal koji se bavi zapošljavanjem uradio je istraživanje – kako do plate od 1.000 evra, kojem je bilo obuhvaćeno 3.500 firmi.

Na osnovu zanimanja u pomenutim oblastima za kojima je velika potražnja ponuđeni su programi na internetu s kojima možete da se prekvalifikujete, kao i vreme potrebno da ih savladate.

– Najlakše prekvalifikacije su moguće u IT industriji zbog popularnosti profesije i količine besplatnih informacija na internetu. Za druge je verovatno jednostavnije da se prekvalifikuju u komercijaliste ili prodavce na onlajnu pošto su ove profesije u savremenom svetu u trendu – objašnjava Aleksandar Trninić sa portala “Ogledalo firme” koji je uradio istraživanje.

– Zainteresovani za besplatnu obuku preko interneta moraju poznavati dovoljno engleski jezik da bi znali koje informacije da traže i da bi ih razumeli. Dobra startna tačka kod nas je gledanje holivudskog filma bez prevoda – objašnjava Trninić.

Najlakše prekvalifikacije su moguće u IT sektoru zbog količine besplatnih informacija na internetu.
Kako kaže, za prekvalifikaciju se mora žrtvovati slobodno vreme.

San mnogih može postati java ako se ustreme na najtraženije među najplaćenijim zanimanjima – “Java software engineer”, koje se tiče, pre svega, održavanja i razvoja softvera.

– To je ubedljivo najtraženija pozicija kod nas gde je moguće doći do plate od 1.000 evra, a internet je pun tutorijala, videa i knjiga. Međutim, to nije za svakoga pošto zahteva dosta požrtvovanja. Ko ne može sebe da zamisli da po ceo dan gleda u ekran, potencijalna plata mu neće biti dovoljna motivacija. Inače, potražnja za ovim zanimanjem je ogromna, pa specijalni sertifikati nisu potrebni – kaže Aleksandar Trninić.

Onlajn prodaja

Ko sebe ne smatra talentovanim za IT oblast, može sreću da okuša i u marketingu i onlajn prodaji.

– Prodavati lokalno u državi gde je kupovna moć mala ne donosi puno. Međutim, nuditi svoje usluge strancima koji prodaju onlajn proizvode može dobro da se isplati. Obuka je besplatna i dostupna na internetu, a konverzacija i lepo pisanje na engleskom jeziku se podrazumevaju – naglašava Trninić.

Blic.rs

(Visited 311 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments