Kako da steknete poštovanje svojih kolega na poslu?

10 apr

Tračevi, bullying, pasivno-agresivno ponašanje i ljutnja nisu ništa neobično na mnogim radnim mjestima. No neuobičajenije je znati kako se postaviti prema svemu tome i to nije lako. Zašto? Zato jer, ne biste vjerovali koliko žene misli da su kada izražavaju svoje mišljenje na poslu nametljive (ili drske) te da je to zapravo loša stvar. No asertivnost, odnosno zauzimanje za sebe, ne samo da je potrebno već je ključno za vaš uspjeh na poslu i vaše samopouzdanje kao pojedinca.

Ako se pitate gdje je poštovanje – sve počinje s vama. Ako ne smatrate da ga zaslužujete, niti ga nećete dobiti. Razmislite kako se ponašate izvan ureda: vjerujete li svom unutarnjem osjećaju? Okružujete li se s ljudima koji vas motiviraju da u svojim naporima uvijek idete dalje i bolje, ali to čine bez da se vi osjećate loše zbog svojih odluka? Ako je odgovor da, onda ste već na dobrom putu do zdrave doze samopoštovanja. Pratite ove savjete i pobrinite se da vam i vaši kolege počnu pokazivati poštovanje koje zaslužujete.

Zatražite pomoć kada je to potrebno

Ako vam šef zada ogroman projekt, a vi nemajte pojma o čemu se zapravo radi, nemojte se praviti kao da vam je sve jasno. Mi to vidimo kao pokazivanje slabosti, no traženje pomoći su osnove poštovanja.

Radije šefu recite sa samopouzdanjem: – Nikad ovo nisam još radila. Što se ovdje očekuje od mene? Bilo bi dobro da me netko barem početno uputi o čemu se radi ovdje. Šef će znati cijeniti što pitate za pojašnjenje radije nego da istu stvar netko nakon vas mora ponovo raditi.

Budite diva diplomacije

Često radna okolina je puna raznih tračeva. Koliko god to bilo teško, pokušajte se ne uplitati u takve priče i nemojte ih dalje širiti. Razmislite koga vi više poštujete, osobu koja ogovara sve oko sebe ili osobu koja se ne da uvući u ovakva besmislena zlobna naklapanja?

Akta.ba

(Visited 184 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments