Kako da postanete odličan govornik?

2 maj

Bez obzira koliko dobar govornik bili ili s kolikom jednostavnošću biste se mogli sjetiti par valjanih argumenata o temi o kojoj pričate, strukturiran i kvalitetan govor često izgubi na vrijednosti radi par naših navika – brzog pričanja, preglasnog pričanja, nervoze koja se ispoljava na našem licu…

Savjete za poboljšanje govorničkih vještina pronašli smo u knjizi Simona Sineka, govornika koji za sebe kaže da je zapravo jako stidljiv, posebice na zabavama. No, sa čak 22 milijuna pregleda svojih videa i uz činjenicu da je treći najgledaniji TED govornik svih vremena, Simone je sjajan učitelj o ovoj temi.

Nemojte početi govoriti odmah

Većina ljudi, nakon što dođe na govornicu ili u salu za sastanke krene odmah sa svojim govorom, najčešće zbog nervoze ili osjećaja nesigurnosti. Kako biste poslali poruku da vladate situacijom i da znate što radite, stanite, duboko udahnite, nasmijte se i krenite sa svojom prezentacijom.

Dajte, a nemojte uzimati

Često ćete na prezentacijama primijetiti da pojedini govornici odmah prelaze na prodaju, trgovinu, spominju svoje društvene mreže, točnije odmah žele nešto dobiti od publike. A to ona odmah naravno i prepozna. Idite obrnuto. Radije vi njima nešto dajte, dajte im vrijednost, pokažite im što radite, a onda će i oni zauzvrat dati vama nešto.

Gledajte u oči sugovornika dok držite govor

Ostvarite kontakt sa svim osobama u vašoj publici. Dajte im na važnosti i govorite s njima, a ne njima.

Govorite polako

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Iako nam se često čini da presporo pričamo i uz tremu, krenemo pričati nevjerojatno brzo, važno je udahnuti i pričati polako. Toliko polako da se svaka riječ lijepo razumije. Što sporije pričate, čak i s pauzom od nekoliko sekundi, vaše riječi će dobiti na važnosti i biti više u centru pozornosti.

Ne dozvolite da vas dekoncentriraju

Vjerojatno ćete u publici primijetiti i osobe koje mašu rukama, miču glavom i slažu razne grimase na licu. Nemojte gledati u njih, jer će vas oni dekoncentrirati. Prostor za njih ostavite kasnije, u periodu za postavljanje pitanja.

Okrenite nervozu u uzbuđenje

Sportaši prije utakmice ili trke imaju također slične simptome kao i vi prije svog govora, ubrzano disanje, ubrzani rad srca, znojenje… No, ključ je u tome da vaš strah pretvorite u uzbuđenje. Ponovite si da ste zapravo uzbuđeni, a ne nervozni. Instant ćete se osjećati bolje.

Recite hvala

Darovali su vam vrijeme i pljesak. To je poput malog dara za koji uvijek morate reći hvala.

ba.ekapija.com

(Visited 33 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments