Kako da počnem da učim nakon ljetnog odmora?

7 okt

Svi smo toliko iščekivali taj letnji raspust i odmor, letovanje, izležavanje na plaži i apsolutno ostavljanje svih obaveza oko fakulteta. Sada kada je i taj odmor prošao trebalo bi se vratiti na staro i ponovo dobro zagrejati stolicu jer septembar kuca na vrata. Evo nekoliko saveta kako da se vratite u rutinu i počnete sa učenjem nakon letnjeg odmora.

1. Započnite dan lagano

Znamo da ste tokom odmora navikli da kasno ležete, ustajete još kasnije, da se izležavate u krevetu koliko god želite jer apsolutno nigde ne žurite, ali sada je vreme da vratite stare dobre navike i ponovo počnete da ustajete ranije. Da biste mogli da krenete sa učenjem od ranog jutra, podrazumeva se naravno da ste se tokom prethodne noći dobro odmorili i naspavali, zato zaboravite na celonoćne provode i dočekivanje zore u provodu… vreme je za spremanje ispita. Prvih nekoliko dana biće vam sigurno teško da se naviknete na rano ustajanje, ali postepeno se prilagodite novoj dnevnoj rutini uz tuširanje, lagano istezanje i vežbe, kvalitetan doručak.

2. Raščistite nered i pripremite mesto za učenje

Kad se vratimo sa letovanja u 90% slučajeva u sobi će nas sačekati totalni haos koji smo ostavili spremajući se za more, skripte i knjige od ispita koje smo spremali pre odmora, gomila materijala koja nas čeka za septembar… Da biste mogli ponovo da počnete da učite, neophodno je da prvo raščistite prostor u kojem učite. Sklonite sve stvari koje vam nisu potrebne i koje bi mogle da vam smetaju i da vas ometaju dok pokušavate da se skoncentrišete. Jednostavan razlog je taj da ukoliko odmah krenete da učite a na krevetu vam stoji gomila odeće za pranje, pomisao da bi ipak trebalo da uključite veš mašinu odvlačiće vam pažnju od učenja na svakih sat vremena.

3. Napravite plan

Dobar plan učenja i obaveza pomoći će vam da se brže i lakše vratite u rutinu. Znate koliko vremena imate i koliko ispita još morate da položite, zato pre nego što ponovo krenete sa učenjem napravite plan i listu prioriteta jer nakon dugog odmora sigurno će vam biti potrebno više vremena nego inače da naučite sve i spremite ispit. Naročito ukoliko su vam misli još uvek „tamo negde“ na pučini, obavezno napravite kalendar obaveza i podsetnik kako ne biste slučajno zaboravili da prijavite ispit, uplatite ratu, predate dokumente, produžite Busplus…

4. Krenite polako

Nakon odmora ne bi trebalo da očekujete da već prvog dana naučite pola ispitnih pitanja. Krenite postepeno i to sa manje zahtevnim zadacima kako biste se lagano „zagrejali“ za učenje. Procenite šta je to što biste realno mogli da uradite te prve nedelje i nikako nemojte preceniti svoje sposobnosti. Budite objektivni jer na samo prisećanje avantura tokom letovanja izgubićete koncentraciju. A budite sigurni da će se to dogoditi, dovoljno je da čujete pesmu na radiju koja se vrtela stalno na plaži i možete se pozdraviti sa učenjem.

5. Korak po korak i položen ispit

Sada možda osećate da je vreme da ubacite u brzinu i da što pre spremite te ispite za septembar jer je ostalo malo vremena. Sa uverenjem da ćete odmorni biti u stanju da učite 5 stvari odjednom otišli ste na odmor, a sada vas hvata panika. Velika greška koju svi pravimo. Nikako ne dozvolite da panika prevlada i da napravite ovu katastrofalnu grešku. Preveliki zalogaj može vas koštati položenog ispita. Krenite postepeno i učite lekciju po lekciju. Upravo ste se vratili sa letovanja i taman ste se odmorili, zar vam je sad potrebna tolika količina stresa?!

6. Ne budite strogi prema sebi

Morate shvatiti da nije lako vratiti se na staro odmah nakon odmora. Kada bismo svi imali još jedno nedelju dana da se „odmorimo“ od odmora i polako pripremimo za novo maratonsko učenje, bio bi savršeni scenario, ali to se retko kad dešava, zar ne? Stoga ne budite strogi prema sebi ukoliko vam je potrebno malo više vremena nego inače da počnete da učite, da održite koncentraciju i zapamtite materiju. Biće vam potrebno nekoliko dana da se ponovo uigrate i to je sasvim ok. Budite realni, smireni i uporni. Vratićete se u svakodnevnu rutinu i brže nego što ste mislili.

Studentskizivot.com

(Visited 188 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments