Kako biti uspješan na fakultetu?

16 dec

Za studentske godine kažu da su najljepše razdoblje u životu. Ipak, studiranje može biti poprilično stresno, jer zahtijeva da uspješno uskladite obveze na fakultetu, društveni život, a često i posao. Kako biste pronašli ravnotežu između navedenog, EduCentar predlaže vam 9 korisnih savjeta.

1. Pohađajte predavanja

 Vaši roditelji plaćaju popriličan iznos za školarinu. Čak i ako ste među sretnicima koji studiraju ‘besplatno’ (što zapravo opet znači na teret poreznih obaveznika- vaših roditelja) sjetite se da fakultet nije srednja škola. Nitko vas, nadamo se, nije prisilio da budete student, to je bio vaš vlastiti izbor. Otiđite na predavanja. Redovito. Čak i ako vam se zbilja ne ide, samim pojavljivanjem ćete ostvariti veću dolaznost, bolje ocjene iz aktivnosti i bit ćete u toku s gradivom i načinima polaganja predmeta. Puno toga što budete čuli na predavanjima ćete, makar podsvjesno,  zapamtiti.  Surađivat ćete na projektima u timovima i lakše se zbližiti s kolegama i stvarati nova prijateljstva.
2. Dobro se organizirajte
Jedna od prvih stvari koje trebate napraviti jest kupiti rokovnik. Zapišite si zadatke koje morate obaviti doma, rokove za predaju seminara i datume ispita. Skupljate materijale s predavanja i uredno ih podijelite u različite mape i foldere, bilo na laptopu ili isprintane u fasciklu.
 
3. Zamislite da je vaš studij zapravo vaš posao
Kad završite faks, najvjerojatnije ćete imati posao koji će trajati od 9 ujutro do 5 popodne. Nakon 5 ste slobodni i možete raditi što hoćete, ali u navedeno vrijeme morate biti potpuno posvećeni poslu. Ako ovaj koncept uspijete primijeniti i na vaše fakultetske obaveze, bit ćete najuspješniji student na fakultetu. Idite na predavanja, navratite u knjižnicu poslije, ponovite što morate i napišite što vam je zadano. U 5 popodne ostavite knjige i posvetite se sebi. Iako zvuči naporno, ovakav pristup zapravo će vam pomoći da imate više slobodnog vremena, jer nećete morati sve obavljati u zadnji čas, niti stalno učiti kasno navečer i vikendom. Osim toga, pomoći će vam i kao trening i priprema za ono što slijedi nakon diplome- pravi posao.
4. Nađite način učenja koji vama najbolje odgovara
Učenje za radnim stolom u potpunoj tišini nije za svakoga. Primjerice, ako čitate dugačku skriptu, udobno se smjestite na kauč. Netko voli učiti u prirodi, netko u društvu kolega, a netko uz muziku. Također obratite pozornost na to jeste li jutarnji ili popodnevni/večernji tip osobe, jer ćete u to doba najlakše učiti i najbolje pamtiti.
5. Uskladite fakultet, posao i društveni život
Mnogi studenti zabušavaju na fakultetu jer se žele stalno družiti s prijateljima, izlaziti i piti kave. Disciplinirajte se i odvojite vrijeme za učenje od slobodnog vremena. Prijatelji će uvijek biti tu, a vaš glavni zadatak je da izvršavate obaveze i polažete ispite.
6. Brinite se o svom zdravlju
Kako bi rekli stari Grci- “U zdravom tijelu zdrav duh”. Bavljenje sportom, zdrava prehrana te održavanje kondicije i fizičke forme neće vam pomoći samo da bolje izgledate, već i da se osjećate odmornije, zdravije, poletnije; da se lakše koncentrirate i izdržite naporni tempo svakodnevnih obaveza. Upišite teretanu ili neku sportsku aktivnost, nemojte pretjerivati s junk foodom i pokušajte odspavati 7-8 sati dnevno. Vidjet ćete kako to pomaže da bolje učite i pamtite.
7. Iskoristite vrijeme učinkovito
Ako morate napisati dugačak seminar i predati ga u roku od 7 dana, nemojte odgađati zadatak i početi 3 dana prije roka predaje. Umjesto toga, odvojite tridesetak minuta ili sat vremena dnevno i polagano ga rješavajte. S vremenom će to ući u naviku i počet ćete cijenit činjenicu da opušteno izvršavate obveze, umjesto da paničarite u zadnji trenutak i brinete hoćete li sve stići na vrijeme.
 
8. Pobrinite se da vaš trud i zalaganje bude na visokom nivou tokom cijelog semestra
Puno studenata na početku semestra izvršava obaveze na vrijeme i trudi se oko fakulteta, s ciljem da zadnjih nekoliko tjedana izbjegavaju predavanja i odmaraju. Takav pristup može donijeti probleme upravo u najgore doba- vrijeme ispitnih rokova. Potrudite se da sve zadatke rješite najbolje što možete, uvijek pazite na rokove za predaju seminara i pažljivo pročitajte silabus predmeta da vidite što se sve traži. Budite u toku i nemojte se dovesti u situaciju da niste obavili sve što ste trebali zbog nepažnje.
 
9. Uvijek se trudite biti pozitivni, optimistični i vjerovati u sebe i svoje sposobnosti
Ovo pravilo vrijedi ne samo za studentske dane, već i za razdoblje cijelog života i suočavanje sa svim preprekama i problemima s kojima ćete
se susretati.

MojPosao.net 

(Visited 284 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments