Još nije kasno! 5 načina kako poboljšati ocjene!

31 mar

Kako poboljšati ocjene? Pet načina kako učenici mogu poboljšati način učenja i svoje ocjene.

reportcard-29w1vm5

Jedan od najvećih učenickih problema oduvijek  su bile ocjene, posebno kada one nisu idealne i kada ih treba poboljšati. U slučaju da je potrebno da se ocjena popravi obično je neophodno i da se poboljša sam način ucenja. Buduči da se bliži kraj školske godine, u nastavku vam donosimo pet mogućnosti kako poboljšati način ucenja, a samim time i ocjene, dok još nije kasno:

  • Trudi se da gradivo razumiješ i povežeš

Za svakog učenika, najvažnije je da prati na času i sluša sta predavač govori, jer na taj način gradivo se lakše savlada i uči se s razumijevanjem. Na ovaj način sve ono sto je naučeno ostaje duže u  sjećanju, a i svaki profesor voli da čuje gradivo ispričano „svojim riječima“ više nego puke definicije iz udžbenika.

  • Uči čitajuci naglas (ili koristeći unutrašnji govor)

Naučno je dokazano da učenje naglas ili unutarnjim govorom omogućava lakše pamćenje, i da mozak brže registruje podatke ako su izgovoreni naglas. Stoga, ovo je jedan od načina kako brže i bolje naučiti zadato gradivo.

  • Aktivno ponavljaj male cjeline i kreći dalje tek kada ih naučiš

Naravno da je lakše naučiti manje gradiva. Odličan način da se lakše nauči lekcija, ili više njih, jeste da se postepeno uči. Gradivo se lakše zapamti ukoliko se uči po cjelinama. Vazno je isticati cijelu lekciju i potom aktivno ponavljati pasus po pasus dok ne zapamtimo svaki. Međutim, važno je polako učiti s razumijevanjem i ne požurivati, jer ukoliko želite dobru ocjenu i „svježe“ gradivo onda ga treba učiti polako.

  • Pronađi i podvuci važne dijelove

Najbolje ako su to zvučne rečenice. Najlakše se takve rečenice memorišu jer se urežu u vaše pamćenje. Najvažniji dijelovi su uglavnom prve rečenice u pasusu, pa na osnovu njene pravimo obrazloženje svojim riječima, ali bitno je da podvučete važne dijelove i njih dobro naučite. Također, koristite se asocijacijama i markerima jakih boja, jer takve stvari se lakše upijaju i ostaju u sjećanju.

  • Pronađite nekoga da vas presluša

Naučeno gradivo. Savladano. Već vidite peticu u dnevniku. Ali prije toga, pronađite nekoga ko će vas preslušati naučeno, čisto radi osjećaja sigurnosti koji treba da imate i pred profesorom. Svi se osjećamo sigurnije kada je knjiga pred nama i možemo se podsjetiti ukoliko nešto zaboravimo. Međutim, kada pišemo test nemamo mogućnosti podsjećanja, stoga je najbolje da vas neko prije testa ili ispitivanja presluša gradivo koje ste naučili, da biste stekli dozu samopouzdanja koja vam treba.

Ovo je samo pet načina kako ćete poboljšati kvalitet učenja, a samim time i ocjene. Vrlo je važno da ne učite kampanjski, da gradivo podijelite u manje cjeline, napravite strategiju učenja, napravite svoje skice i bilješke i učite na jednom mjestu (npr. u svojoj sobi).

Motivacija je jedna od najbitnijih stvari kod učenja, stoga je vrlo važno da imate dovoljno iste. Radujte se kada nesto postignete, tražite zanimljivosti u gradivu, zacrtajte sebi neki cilj koji ćete ostvariti samo ako dobijete npr. peticu iz matematike i mnoge druge stvari koje će vas pokrenuti i motivisati.

Školarci sretno!!!

Ovaj tekst je nastao na osnovu saradnje Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i portala Hoću.ba-

(Visited 792 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments