Jesu li konflikti roditelja i tinejdžera neizbježni?

6 apr

Konflikti između mlade osobe i roditelja javljaju se svakodnevno zbog različitih potreba, interesa i  očekivanja. Prema tome, može se reći da konflikti nisu nužni, ali su neizbježni pratitelji u svim odnosima kada postoje različitosti potreba. Ulazeći u konflikte i svađe, mladi razvijaju socijalne vještine i uče kako se postaviti u različitim konfliktnim situacijama. Konflikti između njih i roditelja najčešće se javljaju oko „jednostavnih“ stvari, od obavljanja svakodnevnih obaveza, preko nesuglasica u komunikaciji, do načina korištenja slobodnog vremena.

slika 2

Ponekad se sukobi javljaju i zato što roditelji iz najboljih namjera žele uraditi ZA i UMJESTO svog sina ili kćerke, misleći da više i bolje znaju, dok mladi žele upravo veću samostalnost i preuzimanje odgovornosti za same sebe.

“Najbolji način da promijenimo svoju djecu jest da promijenimo sebe.” (Talidari)

Svi roditelji ponekad prave greške u odgoju, ali najveće greške nisu slučajne već one iza kojih stoje najbolje namjere. Zato je vrlo važno da kao roditelji posjedujete određene roditeljske kompetencije – ljubav, komunikaciju, strpljivost, dosljednost, prepoznavanje potreba, podučavanje i davanje povratnih informacija te da dosljedno reagirate na određena ponašanja. Imajte na umu da sukobi nisu odraz nedostatka ljubavi, privrženosti I bliskosti obje strane, a konflikt sa sinom ili kćerkom ne trebate doživljavati kao svoj neuspjeh.

Trebate znati da svaki uspješno razriješen konflikt daje i vama i djetetu pozitivno iskustvo više i pruža vještine razrješavanja konflikata u budućnosti. Šta kažu mladi: Tinejdžeri su u godinama kada je to neizbježno jer istražuju sami sebe. Roditelji mogu samo dobrom komunikacijom smanjiti i rješavati konflikte. (Haris, 17)

*Ovaj tekst je dio materijala Uputstvo za „upotrebu“ tinejdžera koji je nastao u okviru projekta kNOw risks  Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

(Visited 450 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments