Jeste li sigurni da znate šta je elektronsko nasilje (cyber-mobbing, internet-mobbing)?

17 nov

Elektronsko nasilje uključuje bilo kakav oblik slanja poruka putem interneta ili mobitela kojima je cilj uznemiravanje ili nanošenje štete drugoj osobi, uglavnom djeci i mladima. Zbog anonimnosti nasilnika/ice teže se zaštititi, a ponekada i zbog neinformiranosti žrtva ne zna način na koji bi to učinila (iako mehanizmi za zaštitu postoje). Elektronsko nasilje se pojavljuje u obliku tekstualnih ili videoporuka, fotografija ili poziva. Od ostalih vrsta nasilja razlikuje se po tome što može biti prisutno 24 sata dnevno i dostupno na svakom mjestu. Manifestira se u različitim oblicima, kao što su: uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, širenje nasilnih i uvredljivih komentara, neželjeno snimanje, snimanje okrutnih i nasilnih scena, slanje prijetećih poruka, kreiranje stranica koje su usmjerene isključivo na ismijavanje i ponižavanje drugih te kreiranje lažnih profila na društvenim mrežama kojima je cilj omalovažavanje druge osobe.

cyber-mobbing

Zbog anonimnosti nasilnika/ice žrtva osjeća snažniji strah. Dolazi do osjećaja izloženosti i nezaštićenosti, što nasilniku/ici predstavlja „vjetar u leđa“.

Koje su posljedice?

Kada se ne prevenira, mogu se razviti socijalne fobije, depresija, povučenost i izostanak želje za komunikacijom s drugim ljudima jer osoba počinje sumnjati u sve ljude iz okoline. Elektronsko nasilje sprečava svakodnevno funkcioniranje i rezultira niskim samopoštovanjem i osjećajem krivnje.  Mogući su pogoršanje školskog uspjeha, promjena apetita, problemi sa spavanjem te razvoj autodestruktivnih ponašanja (zloupotreba psihoaktivnih supstanci, suicidalnost i sl.).

Kako se zaštititi?

Nikada ne odgovarajte na prijeteće poruke! To je znak nasilniku/ici da ste uznemireni. Sačuvajte sve poruke zbog moguće istrage jer je i ova vrsta nasilja kažnjiva zakonom. Ako se prijetnje nastave, prijavite policiji, a u međuvremenu proučite načine kako blokirati određene e-mailove, chatove ili izvore. Zapamtite da na internetu ništa nije tajno. “Izbrisani” materijal nije izbrisan nego samo uklonjen. Zbog toga na internetu nemojte ostavljati ništa čega biste se stidjeli ako bi vaši prijatelji ili porodica saznali za to. Rizik masovnog objelodanjivanja vaših intimnih trenutaka je ogroman. Sami procijenite. I da, uvijek budite oprezni prilikom online upoznavanja jer se iz želje za što boljim predstavljanjem, svjesno ili nesvjesno, ljudi često predstavljaju u apsolutno drugačijem izdanju u odnosu na realni svijet. Ako ste već žrtva takvog ponašanja, tražite pomoć (roditelji, prijatelji, policija) čak i kad mislite da ste učinili nešto nedopušteno.

*Ovaj tekst je dio materijala kNOw risks koji je nastao u okviru istoimenog projekta Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

 

(Visited 712 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments