Jedna stvar koja povezuje najbogatije ljude koji su sami zaradili milione

1 mar

Iako prevladava mišljenje da su bogataši materijalisti, oni koji su detaljno analizirali njihove živote tvrde da to nije istina. Cjeloživotna edukacija, kažu, njihova je razonoda.

Kada je Amerikanac Steve Siebold prekinuo studij, tragao je za odgovorom kako se obogatiti. Počeo je razgovorom s jednim milijunašem i do danas je napravio 1.200 intervjua s najbogatijim ljudima na svijetu, koji su stekli bogatstvo u zadnja tri desetljeća. Analizom svih tih intervjua, Siebold je došao do zanimljivog zaključka – svi oni u slobodno vrijeme samostalno se educiraju čitajući.

Sieboldove navode potvrđuju i neka druga istraživanja. Thomas Corley, autor knjige Rich Habits, istraživao je navike bogataša, pa i njihovu razonodu i došao do zanimljivih zaključaka: 67 posto bogataša na gledanje televizije dnevno potroši manje od sat vremena. Usporedbe radi, svega 23 posto siromašnijih građana gleda TV dnevno manje od sat vremena. Samo šest posto bogatih parti reality emisije, dok to radi 78 posto građana slabijeg imovinskog stanja, prenosi Business Insider.

Bogate biblioteke

“Kada uđete u kuću nekog bogataša, prvo što ćete primijetiti je bogata biblioteka s knjigama kojima se educiraju kako bi postali još uspješniji”, piše Siebold.

“Srednja klasa čita romane, tabloide i magazine zabavnog sadržaja” dodaje.

Kao primjer navodi Warrena Buffetta, Amerikanca koji se godinama nalazi pri vrhu svjetske liste bogataša. Buffett je izjavljivao da 80 posto radnog dana provede čitajući.

Iako jako imućni ljudi nužno puno ne ulažu u formalno obrazovanje, mnogi od njih nisko visoko obrazovani, svojstveno im je da se samostalno educiraju čitajući odabranu literaturu. Rade to i oni s fakultetskim diplomama i to godinama nakon završetka studija.

“Bogataši nisu usmjereni na materijalno, samo na kraju”, zaključuje Siebold.

Net.hr

(Visited 230 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments