Ja sam heroj, a ti?

28 jan

Ne, ovo neće biti članak koji će uzburkati javnost. Niti će biti nešto što će se prenositi s koljena na koljeno. Ovo će biti sažetak prošlosti i uvod u početak novog vremena. Vremena koje vode mladi. I vjerujte mi na riječ, bolje vrijeme dočekati nećete.

super_heroj1

Zatvorite oči. Duboko udahnite. Zamislite svijet, okolinu, gdje niko nikoga ne osuđuje. Zamislite dio raja na planeti Zemlji. Zamislite mnogo osmijeha, djece željne učenja, mladih voljnih napredovanja, promjene i pomaganja jedni drugima.

Zamislite jednu državu gdje mladi preuzimaju stvari u svoje ruke. Zamislite da je u tom kutku najveće oružje um. Otvorite oči.

Pogledajte oko sebe. Uđite u svaku školu, svako Vijeće učenika. Pitajte ih što rade.

Priključite se svakoj nevladinoj omladinskoj organizaciji i pitajte ih zašto rade.

Svako od njih će vam reći istu stvar. ”Da bi nešto promijenili.”

Živjeti u državi, ne državi, u svijetu, gdje je grijeh biti dobar, je ponekada zamorno. Stvara pritisak. Tjera te da radiš stvari koje inače ne bi, samo da bi se uklopio.

I onda postoje oni. Postojimo mi. Postoje mladih ljudi koji su željni promjena. Koji su voljni dati sebe, svoje vrijeme za dobrobit nadolazećih generacija.

Popričajte sa svakom mladom osobom koja ima želju za napretkom i pitajte ih gdje se vide za 10 godina? Reći će vam da se vide kao izgrađenu osobu.

Rekoh vam gore da zamislite takvu okolinu, a ni svjesni niste da se tolike promjene dešavaju svuda oko vas. Svakodnevno.

Ne morate je zamišljati. Ona postoji. I svakim danom je sve veća. Svako dijete koje odluči da nešto mijenja, svaki tinejdžer koji osjeti da mu ovakva situacija ne godi, svaka mlada osoba koja racionalno razmišlja, ima mogućnost da se nadogradi, kroz omladinski angažman.

Neka ti uzor iz djetinjstva ostanu Superman, Betman i Spiderman, ali ti budi heroj bez plašta sa osmijehom na licu. On više vrijedi od svih njih.

Ja se ložim na pozitivne promjene u mojoj zajednici, a ti?

(Visited 319 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin