Izvorni hercegovački med postao međunarodno certificiran

20 nov

Dobre vijesti za pčelare sa područja Hercegovine. Izvorni Hercegovački med postao je međunarodno certificiran i, ukoliko prođe potrebne analize, na etiketi će nositi markicu s oznakom autentičnog hercegovačkog meda.

Zasad je 12 proizvođača pristupilo certificiranju, ali iz Udruženja pčelara “Matica” iz Mostara kažu da se svakodnevno javljaju zainteresirani da svoj proizvod prodaju pod tom markicom.

Formiranje cijene Markica bi trebala biti razlog više za povećanje izvoza i plasman na police trgovačkih lanaca. Zahvaljujući ovom procesu zaštite više se pod etiketom hercegovačkog meda od kadulje, drače ili vrijeska neće moći prodavati proizvodi sumnjive kvalitete.

Osim toga, može se formirati i razumna cijena jer je trenutno na tržištu kilogram domaće meda oko 20 KM, dok je cijena uvoznog bez oznake porijekla oko sedam.

”To znači da je njihov proizvod međunarodno odnosno da je naziv za med zaštićen međunarodno, a značaj te zaštite je višestruk”, kažu iz Zavoda za intelektualno vlasništvo BIH.

Visoke pristojbe Pčelar koji želi markicu na svom proizvodu mora proći strogu kontrolu kvalitete koja se vrši na Agronomskom fakultetu.

Problem za male pčelare su relativno visoke pristojbe, ali nadaju se da će se to riješiti u suradnji s institucijama.

Analizama je utvrđeno da med iz Hercegovine zahvaljujući tlu, klimi i vjetru ima povećan sadržaj željeza, a u njemu nema opasnih supstanci poput olova ili žive. Procjenjuje se da na području Hercegovine od Neuma do Jablanice djeluje oko 700 pčelara.

www.akta.ba

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments