Izbjegnite zastarjela pravila prilikom prijavljivanja za posao!

25 maj

Nikada kraja savjetima za pronalaženje posla. Nije lako biti odrasla osoba. Mnogi se u strahu od manjka iskustva ili zbog potrebe za dodatnim prihodom odluče zaposliti već tijekom studiranja. Potraga za poslom značajno se promijenila u odnosu na vrijeme kada su se naši roditelji zapošljavali. Broj prijava za jedno radno mjesto porastao je pa su poslodavci postali sve izbirljiviji prilikom odabira kandidata. Neka klasična pravila prijavljivanja za posao zastarjela su i mogli biste razmisliti o njihovoj promjeni.1. Navođenje cilja u životopisu

Iako svaka druga mrežna stranica s uputama za pisanje životopisa preporučuje da na početak stavite cilj, tj. što biste htjeli raditi i zašto ste vi najbolja osoba za to radno mjesto, tih nekoliko rečenica može zauzimati mjesto za važnije podatke, poput sažetka vaših sposobnosti i vještina, a cilj navedite u molbi za posao Cilj je u životopisu vrlo jednostavno sastaviti i uz malo truda može zvučati pjesnički i impresivno, ali u isto vrijeme poželjno je da životopis bude što kraći, jer ih poslodavci moraju pregledati zaista puno. bolje bi bilo da umjesto cilja navedete pet do sedam osobnih vještina koje su korisne za posao na koji se prijavljujete.

2. Nabrajanje svih radnih iskustava – manje je više

Prvi dojam o vama poslodavci dobivaju iz životopisa pa ćemo se još malo zadržati na njemu. nije previše komplicirano ispuniti osobne podatke, obrazovanje i sastaviti sažetak vlastitih sposobnosti i vještina, ali kada dođemo do ispunjavanja rubrike radnog iskustva, ne znamo odakle početi. Imajte na umu da je svrha životopisa predstaviti vaše kvalitete koje su važne za radno mjesto na koje se prijavljujete. Također, životopis bi trebao biti kratak, jasan i točan. Za osobe koje još nemaju radnog iskustva, dovoljno je da se potrude oko sažetka na početku životopisa. Ne zaboravite navesti i volonterski rad. Za one koji imaju pozamašno radno iskustvo, savjetujemo da nešto od poslova izbace. Ostavite one poslove na kojima ste se zadržali duže vrijeme te, naravno, one koji su usko vezani s radnim mjestom na koje se prijavljujete. Ako vam je ta rubrika i dalje predugačka, razmislite o stvaranju LinkedIn profila pa u životopis uključite i njegovu poveznicu. Za pomoć u pisanju životopisa pročitajte dodatne savjete u nekima od naših članaka.

3. Pisanje iste zamolbe za različita radna mjesta

Nakon životopisa zamolba za posao sljedeći je korak. U zamolbi trebate objasniti poslodavcu zašto ste baš vi osoba koju oni trebaju. Tijekom prijavljivanja za neki posao, razmislite zašto ste se odlučili baš za to radno mjesto te na koji način možete pridonijeti tvrtki u kojoj želite raditi. Navedite svoje kvalitete i volju za radom, ali i razloge zbog kojih vas je to radno mjesto privuklo. Pri tome izbjegavajte općenite fraze poput marljiv, dobro organiziran ili točan. Također, potrudite se za svako radno mjesto sastaviti posebnu zamolbu. Istina, format može biti isti, ali informacije koje stavljate u zamolbu prilagodite. Nemojte se previše raspisati, već budite izravni prilikom navođenja kvaliteta koje možete ponuditi potencijalnom šefu.

4. Prijavljujete se samo na online oglase za posao

Dobro, ovo nije baš zastarjelo pravilo, ali postaje sve zastupljenije. Bilo bi izvrsno napisati životopis i zamolbu, poslati nekoliko mailova i dobiti posao iz snova, ali to ipak zvuči prelagano. Nemojte nas krivo shvatiti, mnogi su pronašli posao upravo na internetu, ali ponekada je potrebno potruditi se malo više. Posjetite neki sajam poslova, obilazite konferencije i upoznajte ljude iz područja koje vas profesionalno zanima. Dobar prvi dojam uživo ne može zamijeniti ni jedan životopis.

5. Ista odjevna kombinacija za svaki intervju

Ne zahtijeva svaki razgovor za posao istu modnu kombinaciju. Iako se u studentskim danima još uvijek može svašta tolerirati, potrebno se polako početi spremati za stvarni svijet odraslih. Nije isto idete li na razgovor za posao konobarice ili za rad u nekom uredu. Međutim, bilo bi dobro da vaša odjeća doprinese izgledu zainteresiranosti tako da prljave starke i pokidane hlače možda i nisu najbolji izbor.

6. Provjeravanje statusa vaše prijave

Nije čudno ako želite znati je li poslodavac uopće zaprimio vašu prijavu i, ako da, jesu li vaš željeni posao već dodijelili nekom drugom. Međutim, ne treba biti previše znatiželjan. Nekima će zasmetati ako ih obasipate hrpom maliova s upitima o ishodu natječaja. Umjesto da se živcirate tjednima nakon poslane zamolbe za posao, tijekom prijave zamolite poslodavca za povratnu informaciju. U većini slučajeva poslodavac neće ignorirati taj vaš upit.

Traženje posla nije jednostavan zadatak, ali nije ni tako strašno kako se čini. Nemojte odustajati i budite svoji. Mi vam možemo predložiti neke smjernice kojih ćete se držati, ali svaki je poslodavac osoba za sebe tako da tu zapravo nema pravila.

Studentski.hr

(Visited 174 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments