iWriter: Stranica na kojoj možete zaraditi pišući online

21 dec

iWriter : Stranica na kojoj kao početnik je mnogo lakše doći do prve zarade kao online pisac. Da li ste spremni napraviti prvi korak i osjetit prvu slast zarade, te zakoračiti u svijet frilensinga ?

untitled

Zarada putem interneta kao online pisca nije lagana, naročito ako ste početnik. Na bilo kojoj frilens stranici potrebno vam je minimalno mjesec dana da bi napredovali za jedan level. Međutim, to je još teže ako ste početnik u ovoj oblasti i ako ne poznajete dovoljno dobro engleski jezik. Iz tog razloga odlučili smo vam ponuditi stranicu na kojoj možete kao početnik naučiti dosta stvari, i na kojoj je lakše napredovati.

Naravno, zarada nije kao na UpWork-u (najvećoj frilens platformi na svijetu), ali da biste se pripremili za Upwork, iWriter je idealan za početak. Ovaj servis povezuje pisce članaka i web mastere kojima je potreban sadržaj.

Još jedna pozitivna stvar, osim zarade, je iskustvo i usavršavanje koje će te graditi kada uradite veći broj projekata. U poređenju sa Upwork-om, na kojem je teško zaraditi prvi novac, na iWriteru dobijate mnogo brže tu satisfakciju, jer mnogo je lakše dobiti prvi članak kao početnik.

untitlfdfded

Mnogi frilenseri izbjegavaju iWriter, isključivo iz razloga što je zarada mala, ali ovaj tekst je posvećen ljudima koji nisu nikad prije do sad radili kao frilens pisci, i koji imaju želju da se počnu baviti tim. Ako ste Vi jedni od tih, onda ovaj tekst je posvećen Vama i možete nastaviti čitati i dobiti korisne informacije kako da se organizujete i kako da počnete.

Ulaskom u ovaj način zarade, trebali biste razmišljati dvosmjerno. Naravno, kao i svima potreban Vam je novac, ali na početku Vi ste daleko od toga. Međutim, mnogo ste bliži ostvarenju zarade ako razmišljate na način da usavršavate engleski jezik, proširujete vokabular i način izražavanja, kao i da razvijate sposobnosti pisanja kvalitetnog sadržaja, koje su veoma tražene u današnjem modernom poslovanju, a usput zarađujete pristojan novac.

Znači, dupla satisfakcija je prvi zarađen novac, i uložen trud i vrijeme kako bi usavršili svoje vještine potrebne da biste se bavili ovim poslom, koje će vam vrijediti i u drugim uslovima rada.

Online Content Marketing je zanimanje koje je najtraženije u 2016.g. Ovo zanimanje obuhvata osim kvalitetnog teksta, i kvalitetan video, dizajn, digitalni marketing, i sve ostale funkcionalnosti koje su potrebne kako biste uradili kvalitetan sadržaj i neku promociju putem društvenih mreža ili interneta općenito. Vi kao kvalitetan i dobro kotiran pisac na frilens platformama sigurno možete naći posao u nekoj od kompanija koja je zainteresovana za Vaše usluge.Frilenser je veoma dobar portfolio i iskustvo koje ćete navesti u vašem CW-u i tako biti korak bliže ka zaposlenju u nekoj od kompanija.

Sve predhodno navedeno u ovom tekstu, je neki vid podsticaja da počnete da se bavite ovim poslom, a kao prečica do usavršavanja nudi se iWriter, kao stranica koja se odnosi drugačije prema početnicima. Umjesto da čekate priliku za posao, zašto ne pokušati zarađivati neki pristojan novac, a usput raditi na sebi i usavršavati se.

untdsdfsdfitled

Kako funkcioniše proces napredovanja na iWriter – u ?
Na iWriteru pisci su podjeljeni u tri kategorije: Standard, Premium i Elite. Svi počinju kao Standard pisci, a koliko ćete napredovati zavisi od broja članaka koje pišete, kao i od toga koliko su poslodavci zadovoljni vašim tekstovima. Poslodavci vas ocenjuju ocjenom od jedan do pet, a prosječna ocjena svih ocenjenih članaka vidljiva je na vašem nalogu i iskazuje se u obliku zvjezdica.

Da biste od Standard pisca postali Premium ili Elite potrebno je da napišete najmanje 30 tekstova i da njihova prosječna ocena bude četiri (za Premium) ili pet (za Elite). Razlika u zaradi između navedenih kategorija pisaca može biti prilična, tako da za tekst od 1000 riječi možete dobiti 6,08 dolara ako ste Standard pisac, 8,51 dolar ako ste Premium i 14,99 dolara ako ste Elite.

Iz toga proizilazi da je glavna poenta rada na iWriteru doći što brže do statusa Elite jer za istu količinu napisanog teksta možete zaraditi više nego duplo novca. Na samom početku, dok ne dođete do boljeg statusa najbolje je pisati najkraće raspoložive članke, jer na taj način skraćujete put do bolje zarade. Dakle, ukoliko napišete članak od 150 riječi i članak od 1000 riječi dobijate po jednu ocjenu za svaki tekst, što znači da ćete potrošiti mnogo manje energije i vremena ako prvih trideset članaka budu što kraći mogući (150 ili 300 riječi po članku).

Još jedan od savjeta da dođete brže do boljeg statusa na ovoj platformi je da pažljivo pogledate „ličnu kartu“ naručioca. Ukoliko poslodavac ima previše odbijenih članaka to je znak da ga trebate izbjeći. Kako bi smanjili te rizične situacije, odaberite approval rate iznad 75% i iWriter će vam prikazati samo poslodavce koji imaju visok procenat odobrenih članaka.

Koliko možete zaraditi kada dođete do „Elite“ statusa ?

Stavit ćemo se u situacij u da ste Elite pisac. Vrijeme koje ste uložili da biste došli do ovog statusa je otprilike 3 mjeseca vrijednog rada. Vještine koje ste dobili tokom ovog procesa su savršeno poznavanje egleskog jezika, veoma respektabilan vokabular riječi, kao i fraze i način razmišljanja koji je na zavidnom nivou.

Za neku zaradu od 500 dolara mjesečno, kao elite pisac, potrebno vam je da napišete između 50 do 60 članaka na mjesečnom nivou. Znači otprilike dva članka dnevno. Kao elitni pisac stekli ste vještine da Vam je potrebno za jedan članak od 500 riječi, nešto malo manje od dva sata. Kada dostignete ovaj nivo, u mogućnosti ste da ostvarite 500 dolara za napor od pola radnog vremena.

Vrijedi li pokušati ?

Autor teksta: Sabahudin Murtić

(Visited 2.585 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments