Ivan Bošnjak, mladi i uspješni kakanjski arhitekta

14 jun

Dok se mladi i obrazovani Bosanci i Hercegovci uglavnom takmiče u tome ko će prije napustiti ovu zemlju i svoju sreću potražiti u zemljama Zapadnog svijeta, a oni drugi pred sebe kao cilj stavljaju zaposlenje u državnim firmama, postoje i oni treći, najhrabriji, koji žele da ostanu tu i da rade, izgrađuju i stvaraju nove vrijednosti.

Ivan Bošnjak je mladi kakanjski arhitekta koji je nakon završetka studija arhitekture i odrađenog pripravničkog staža pokrenuo sopstveni arhitektonski studio pod nazivom “Cubus”.

Razgovarali smo sa Ivanom o arhitekturi kao pozivu, arhitektonskim rješenjima, te planovima “Cubusa” u narednom periodu.

-Za arhitekturu sam se odlučio po nekom porodičnom naslijeđu. U porodici imamo dvoje arhitekata, ujak i sestra. Moj ujak je arhitekta i najstariji je, tako da sam ja kao mali uvijek gledao njegove radove i divio se te je crtanje uvijek bila moja ljubav. Onda je došla i srednja škola, gdje nam je bilo važno sve osim učenja. Kada je legendarna gimnazijska profesorica Fatima Beus, moja razrednica, čula da ja želim da upišem arhitekturu, nije mi vjerovala da ja to mogu, pošto sam bio kampanjac. Ipak, možda i zbog nekog inata, upornim trudom i radom, nekoliko godina poslije sam dobio diplomu arhitekte.

Nakon studija arhitekture u Sarajevu i dobijene titule mastera, koji je završio master tezom na predmetu sportski objekti u arhitekturi, a tema rada bila je zatvoreni bazen u Kaknju, uslijedilo je traženje posla:

“Nakon nekog vremena “praznog hoda”, uslijedio je poziv iz arhitektonskog biroa Entasis iz Zenice, koji je u Kaknju poznat po izradi idejnog  i glavnog projekta te projekta enterijera za novu zgradu Općine. Veliko zadovoljstvo i čast je bilo učestvovati u tome, pogotovo meni kao građaninu Kaknja, da dam neki svoj pečat ovoj velelijepnoj građevini. U Entasisu sam stvarno dosta naučio u godinu i pol koliko sam bio tamo.”, kaže Ivan i nastavlja:

“Za razvoj arhitekte koji tek izađe sa fakulteta jako je bitno da prođe taj period pripravničkog staža i da osjeti tu radnu atmosferu u arhitektonskom birou, rad pod pritiskom, suočavanje sa rokovima. Ja sam zahvaljujući Entasisu i direktorici Vedini Babahmetović stekao neprocjenjivo iskustvo i uvijek ću im biti zahvalan.”

Kakanj ima jednu novu generaciju arhitekata koji su mahom u isto vrijeme završili studij, a koji se međusobno druže i razmjenjuju iskustva. Nakon inicijative Općine Kakanj o novom igralištu kod Đuđinog mosta u Kaknju i interakcije ovih mladih arhitekata na društvenim mrežama, uslijedio je i poziv kod načelnika:

“Sabrina Čehajić, Abdulah Spahić i moja malenkost, nakon moje opaske na jedan tekst o gradnji igrališta kod Đuđinog mosta, pozvani smo iz ureda načelnika Nermina Mandre da damo svoje prijedloge za igralište, koja su u određenoj mjeri implementirana i drago mi je da sam tu mogao dati svoj doprinos. Poslije toga je uslijedio poziv za još jedno idejno rješenje, rješenje za novo igralište u blizini “Pošte” u kojem sam nastupio sam i danas imamo gotov proizvod koji je u funkciji.

Ivan se nakon odrađenog pripravničkog staža vratio u Kakanj i nakon dužeg razmišljanja donio veliku odluku-krenuti sam.

Arhitektonski biro “Cubus” postoji već 6 mjeseci, a Ivan se kao mladi arhitekta odlučio na veliki korak:

“Sada je puno veća odgovornost, razmišljam sem o arhitekturi i o mnogim drugim stvarima. Puno je stresa, ali iskustvo je pozitivno do sada. Radim sa klijentima sa prostora naše općine ali i iz cijele BiH. Što se tiče Kaknja primjećuje se pozitivni trend u prepoznavanju potrebe za arhitektom, sve više ljudi angažuje arhitekte. Mi sve organizujemo, zajedno sa klijentom tražimo rješenje. Moje mišljenje je da je dugoročno puno bolje angažovati arhitektu uz početno ulaganje nego poslije prepravljati i po desetak puta.”

Kroz razgovore sa klijentom se nalaze rješenja koja bi zadovoljila njihove želje. Pitali smo Ivana šta je to što klijenti danas traže.

“Arhitekta pored posla kojim se bavi mora dobro analizirati ljude. Na osnovu toga dobivamo cjelokupnu sliku želje klijenta i onoga što mu mi možemo ponuditi da upakujemo našu ideju i njegove želje u jednu cjelinu. Danas je u arhitekturi zastupljeno sve. Beskrajne su mogućnosti zbog same proizvodnje, materijala i svega ostalog što nam je dostupno. Ja preferiram minimalizam, ravne linije, ne pretjerivati je najbitnije. Zlatna je ona “Less is more” (manje je više) – Mies van der Rohe.

Stilovi u arhitekturi se mijenjaju kao i moda. Danas je također popularan i retro stil, industrijski stil posebno u enterijerima, a što se eksterijera tiče je još uvijek zastupljen modernizam, ravne linije, veliki otvori, dok se u unutrašnjosti sve više viđaju cvijetni dizajn u retro stilovima i kombinacija tamnijih sa žarkim bojama, to je ono što otvara cijeli prostor. U biti sve se može iskombinovati samo da se ne pretjera. Što se enterijera tiče jako je bitna rasvjeta, to ne smijemo zanemariti.

Ivan je izradio rješenje za novo igralište u Kaknju koje je nedavo izgrađeno i kaže da mu je posebno zadovoljstvo i čast što je učestvovao u tom projektu:

“Prilika za to se pružila praktično preko noći. Igrališta su jako bitna u urbanoj strukturi jednog grada, posebno nakon gašenja Partizana. Uz neke izmjene ja sam veoma zadovoljan tim projektom i svojim učešćem u njemu.”

Dotakli smo se i arhitekture u Kaknju, a Ivanovo mišljenje je da se uočava pozitivan trend.

“Nova zgrada Općine Kakanj treba da bude primjer i pokretač modernih trendova. Nedavno je tim Entasisa čiji sam dio bio i ja dobio i šestoaprilsku nagradu za najbolji realizirani projekat enterijera u BiH, to je velika čast. Mislim da upravo ova ulica, Ulica Branilaca ima šansu da prati trend ove nove zgrade i da kompletna bude urađena u ovom modernističkom stilu.”

Ivan kaže da je imao strah na početku za bavljenjem ovim poslom u Kaknju, ipak nakon nekog vremena kaže da je zadovoljan. “Cubus” učestvuje u još jednom projektu koji se priprema, a to je redizajn glavne gradske saobraćajnice – ulice Alije Izetbegovića.

“Projekat je u završnoj fazi, a akcenat cijele priče je da se od mosta na rijeci Bosni do mosta na rijeci Zgošći uradi redizajn šetališta i glavne gradske saobraćajnice uz sasvim novu rasvjetu i popločanje, da to bude konceptualno rješenje na osovu kojeg će se u budućnosti izgrađivati grad. Trotoar na glavnoj gradskoj saobraćajnici će se proširivati a rasvjeta sa trotoara će se premještati na centralni dio a planirano je i provlačenje jedne biciklistčke staze koja će se povezati već postojećom uz rijeku Zgošću.

Kakanj ima perspektivu kao grad po mjeri za njegove stanovnike ako se bude planski rješavalo. Postoji mnogo problema koje treba riješiti, počevši od parking mjesta pa na dalje. Ipak, moje mišljenje je da se uz jedan planski pristup sve to može dovesti u red.”, kazao nam je Ivan.

Pitali smo Ivana i za planove za budućnost:

“Što se “Cubusa” tiče, planovi za budućnost su djelovanje na svim poljima  arhitekture, od projekata stambenih objekata, projekata enterijera, industrijskih objekata, dakle radimo sve. Fokusirat ćemo se na to da imamo zadovoljne klijente jer je to najbolja reklama”, dodaje Bošnjak.

Visoko.co.ba

(Visited 940 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments